En Sıcak Konular

Çin ikinci büyük ekonomi oluyor

17 Ağustos 2010 12:27 tsi
Çin ikinci büyük ekonomi oluyor 
Çin'in bu yıl Japonya'yı geçerek dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ünvanını kapma ihtimali kuvvetlendi.

Asya’nın yükselen yıldızı Çin’in bu yılın sonunda Japonya’yı sollayarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ünvanını kapma ihtimali iyice kuvvetlendi.

Japonya’da dün açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamları, bu ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) Çin’in gerisinde kaldığını ortaya koydu. Japonya ikinci çeyrek itibariyle GSYH’sinin yüzde 0.1 büyüdüğünü, yıllık bazdaki büyüme hızının ise yüzde 0.4’te kaldığını açıkladı.

Buna göre, Japonya’nın ikinci çeyrek GSYH’si nominal dolar bazında toplamda 1.29 trilyon dolar oldu. Çin’in GSYH’si ise nominal dolar bazında 1.34 trilyon dolarla Japonya’nın bir hayli üzerinde kaldı. Mevsimsel ayarlamaları yapılmadığı için henüz kesin olmayan bu değerler, Çin’in bu yıl dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi.

10 YIL ÖNCE 7'NCİYDİ

JP Morgan baş ekonomisti Bruce Kasman, Çin’in ikinciliğe oynamasıyla ilgili, “Bu gelişme küresel ekonomi açısından bir dönüm noktası olur” dedi. Çin’in dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelmesinin sembolik öneminin ötesinde sonuçları var. 10 yıl önce dünyanın en büyük yedinci ekonomisi olan Çin, artık küresel ekonominin yönünü tayin edebilecek güce sahip.

Çin bugün dünyanın bir numaralı demir cevheri ve bakır alıcısı, ikinci en büyük petrol ithalatçısı. Aynı zamanda 2.5 trilyon dolarlık dev döviz rezerviyle sermaye piyasalarında da önemli bir oyuncu. Çin, geçen yıl en büyük otomotiv pazarı ünvanını ABD’nin elinden kaptı. Yine geçen yıl, Almanya’nın yıllardır göğüslediği ihracat şampiyonluğu da Çin’e geçti.

Son aylarda ABD’de ekonominin güçlü toparlanamadığı anlaşılınca Çin, yatırımlarını euro ve yen cinsi enstrümanlara yönlendirdi. Çin’in büyüklükte zirveye oynaması ise o kadar kolay gözükmüyor. Goldman Sachs’ın ekonomisti Jim O’Neill, bunun en erken 2027’de gerçekleşebileceği görüşünde. PriceWaterhouseCoopers’ın hesaplamasına göre bu 10 yıl sonra da mümkün olabilir.
 
milliyet




Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,239 µs