En Sıcak Konular

ABD-İran: O plan, kaç plan bozar!

17 Ağustos 2010 12:15 tsi
ABD-İran: O plan, kaç plan bozar! Obama'nın uzlaşma planı var ama zaman berbat! iyibilgi Ankara

Şaka değil. ABD’nin, Barack Obama’nın İran’la ilgili bir uzlaşı planı var. Aslında hep vardı. Fakat hem küresel dengeler hem de ABD politikasının hassas tartılarının bu kadar ağırlığı kaldıracağından hep şüphe edildi.

Ve şimdi durum daha da kötü ama. Hala o plan var. Ve o plan hayat bulsa, sayısız ve tatsız bir çok plan bozulacak. Zaten mesele de burada!

Washington’un İran politikası aslında çok uzun zamandır ana karakteri bakımından farklılık göstermiyor. Cumhuriyetçiler geldiği zaman sopayı, Demokratlar geldiği zaman da havucu öne çıkarıyorlar.

Her iki özde aynı ama detayda farklı formülün sadece İran-ABD iliştkileri üzerinde değil, diğer ülkeler üzerinde de etkisi oluyor. Bu da planın başarısını etkiyor.

İki ülke arasındaki gerilimin yüksek seyirde devam ettiği bugünlerde ABD ve İran biraraya gelir mi? Hayal gibi ama “evet gelebilirler” ve İran bunu zımnen istiyorsa, ABD alenen deklare ediyor!

Obama iktidara geldiğinde, Ankara ve Kahire ziyaretleri yaptığında aslında İran’a yönelik çözüm samimiyetini göstermişti. Hala aynı noktada mı? Evet aynı noktada. Bu kadar olan-bitene rağmen söylüyor da.

Peki nasıl olabilir? İran, nükleer konusunda İngiltere, Fransa, Çin, Almanya, Rusya ile masaya otursa, ABD İran’a yakın bölgedeki (!) gelişmeler için hemen ayrı bir masa açmaya hazır.

Bunun anlamı iki ülke arasında direkt görüşmeler demek ki, arkası çorap söküğü gibi gelebilir.

Bu noktada bir bilgi daha var yeni olarak. İran’ın nükleer çalışmalarının söylenenden daha geri kaldığına/olduğuna ilişkin bir cümlenin Beyaz Saray’da kurulup kurulmadığı konuşuluyor!

Aslında temas iki ülkeyi de rahatlatacak. İran ambargonun maliyetlerini düşürecek, ABD ise Rusya ve Çin’e bu konuda taviz vermek zorunda kalmayacak.

Çünkü Rusya bir yandan BM yaptırımlarına destek veriyor ama daha fazlasını istemediğini söylüyor. Kaldı ki elinde daha önceden imzalanmış kritik silah satış anlaşmaları da bulunuyor.

Öte yandan Çin bu kadar bile kurallara uyacak mı şüpheli. Yaptırımlardan hemen sonra İran’a yarım milyar dolarlık petrol yatırımı için para aktardı bile.

Türkiye ise hepsinden kritik. Başbakan Erdoğan’ın HaberTürk’te yayınlanan söyleşinde bir cümleyle geçiştirdiği gibi, (mealen) ABD Ankara’nın devrede olmasını Tahran Anlaşması’nı geliştirmesini hâla istiyor!

Bunlar hep müspet gelişmeler. Ama rahatsız olanlar daha çok! İlk üçü sanırız terazinin diğer kefesinin ağırlığı hakkında bilgi verebilir: 1) ABD’de yaklaşan seçimler ve Cumhuriyetçiler’in ağırlığı. 2) İsrail. 3) Başını S. Arabistan’ın-Mısır’ın çektiği Arap ligi!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,684 µs