En Sıcak Konular

Erdoğan'ın hedefine 1 puan kaldı

17 Ağustos 2010 10:45 tsi
Başbakan Erdoğan yüzde 10 demişti, işte şu anki oran...

Küresel krizin Türkiye’yi teğet geçeceği tahmini gerçekleşen Başbakan Erdoğan’ın mayıs ayında da işsizlik oranıyla ilgili koyduğu yüzde 10 hedefine yaklaşıldı. Mayıs ayında işsizlik oranın yüzde 11’e gerileyerek 19 ayın en düşük seviyesine indi. Başbakan Erdoğan da, mayıs ayında “İşsizlikte 3 ay sonra inanıyorum ki yüzde 10’u yakalayacağız” açıklamasını yapmıştı. Böylece Başbakan’ın hedef koyduğu yaz aylarından önce mayıs ayında işsizlik hedefine yaklaşıldı. Ekonomik krizle birlikte Şubat 2009’da yüzde 16.1’e kadar çıkarak zirve yapan işsizlikteki düşüş mayıs ayında da devam etti. TÜİK’in açıkladığı verilere göre mayısta işsizlik bir önceki yılın aynı ayına göre 2.6 puan düşerek yüzde 11’e geriledi. İşsizlik bir önceki aya göre ise 1 puan düştü. Mayıs ayında istihdam edilenlerin sayısı nisan ayına göre 554 bin kişi arttı. Aynı istihdam artışı haziranda da yakalanırsa, işsizlik oranının yüzde 10 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

1.6 MİLYON KİŞİ İŞ BULDU

İşsiz sayısı da bir önceki yılın aynı dönemine göre 536 bin kişi azalarak, 2 milyon 846 bin kişiye gerilerken mayıs döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 1.6 milyon kişi artarak 23 milyon 55 bin kişiye yükseldi. İstihdam artışı, tarımda 423 bin, tarım dışı sektörlerde de 1 milyon 177 bin kişi oldu. Bu dönemde istihdam edilenlerin yüzde 25.3’ünün tarımda, yüzde 19.4’ünün sanayide, yüzde 6.6’sının inşaat sektöründe, yüzde 48.7’sinin de hizmetler ektöründe çalıştığı saptandı. Kayıtdışı çalışanların oranı ise 1 puanlık azalışla yüzde 43.6’ya düştü.

TİM: Krizin bittiğini gösteriyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, istihdam verilerinin, krizin Türkiye açısından bittiğinin göstergesi olduğunu, bundan sonra işsizliği daha da aşağı çekmek için yapısal reformların devam etmesi, üretim ve ihracat için daha uygun iklimin sağlanması gerektiğini kaydetti. Sanayi sektörünün son bir yıl içinde 535 bin yeni istihdam yarattığını kaydeden Büyükekşi “Bu gelişme, Türkiye’de sanayi ve dolayısıyla ihracat istihdam yaratmıyor diyenlere en güzel cevaptır” dedi.

star



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,610 µs