En Sıcak Konular

Marmara depreminin 11. yıl dönümünde gözyaşları dinmedi

17 Ağustos 2010 09:22 tsi
Marmara depreminde hayatını kaybedenler, 11. yıldönümünde Sakarya'da yüzlerce kişinin katıldığı etkinlikte anıldı.

Kent Meydanı'ndaki anma programında, depremde ölenler için Kur'an okundu. Hayatını kaybedenler için saat 03:02'de saygı duruşunda bulunuldu.

Anma töreni, Sakarya'da büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen anma programına, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Kent Konseyi Başkanı Arif Aruca, ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce ile yüzlerce vatandaş katıldı. Şiir okunmasıyla başlayan programda, meydandaki sinevizyonlardan deprem öncesi ve sonrası alınması gereken önlemlerle ilgili slayt gösterimi yapıldı.

Törende konuşan Vali Büyük, 11 yıl önce kaybettikleri 17 Ağustos şehitlerini rahmetle andığını söyledi. Depremden Adapazarı'nın ciddi ölçüde etkilendiğini kaydeden Büyük; "Bu depremi yaşamamış olsam da her yönüyle tanıdım ve bildim. Şimdiyse bu ilde sorumluluk yüklenerek deprem açısından da toplumumuzu bir şekilde eğitmek, hazırlamak ve depreme karşı zararlarını önleyecek tedbirleri alma sorumluluğunu yüklenmiş bulunmaktayım. Unutulmayan bu acıların tekrarlanmaması için mutlaka her ilin yapması gerekenler var. Bunlardan kamuya düşen kısmında çok önemli mesafeler alındığını ve yapmamız gereken daha çok şey olduğunu da biliyoruz" dedi.

İlde yeni bir Afet Acil Durum Müdürlüğü'nün teşkilatlanmış durumda olduğunu vurgulayan Büyük, şöyle konuştu; "Yine valilik bünyesinde 110 kişilik arama kurtarma ekibi çevreye ve bölgeye hizmet eder durumda. Coğrafi bilgi sistemi içinde ilin envanteri, imkanları herhangi bir doğal afet anında müdahale şekli konusunda da hazırlıkların çalışmaları yapılmış durumda."

Orta hasarlı binalarla ilgili ekipleri oluşturarak envanter çalışmasına başladıklarını anlatan Vali Büyük, bu ay sonu itibariyle envater çalışmasına göre mevcut orta hasarlı binaların son durumlarını tespit edip, kesin bir kararlılıkla yapılacakları belirleme noktasında olduklarını ifade etti. Büyük, bu kadar diri bir şekilde 17 Ağustosları unutmayarak toplumların hazırlanması gerektiğine inandığını dile getirdi.

Vali Büyük'ün konuşmasının ardından Sakarya Kent Konseyi'nin hazırladığı depreme ilişkin bildiri okundu. 17 Ağustos 1999 Sakarya, Kocaeli, Yalova depreminde en çok yıkımın Sakarya'da olmasına rağmen, kamuoyunun dikkatinin Sakarya üzerine yoğunlaştırılamadığı belirtilen bildiride, "Depremde yaşanan tüm acılara rağmen, Türk halkının hatta dünyanın deprem sonrası gösterdiği örnek dayanışma nedeniyle 17 Ağustos gününün ''Kardeşlik ve Dayanışma Günü'' ve 17 Ağustos'u içine alan haftanın da ''Deprem Haftası'' olarak ilan edilmesini öneriyoruz" denildi.

Bildirinin ardından deprem sonrası çekilen görüntüler izletildi. Depremde yakınlarını kaybedenler görüntüleri izlerken gözyaşlarına boğuldu. Depremde eşini kaybeden Nevin Eralp, 17 yaşındaki kızı Elif'e sarılarak ağladı. Eralp, depremde kaybettiği eşinin acısını yaşadıklarını belirterek, "Depremin acısını her zaman yaşıyoruz, hiç unutmuyoruz. Halen yüksek binalara girmeye korkuyorum. Depremden sonra Almanya'ya yerleştim. Orada da yüksek katlı binalara giremiyorum" diye konuştu.

Vatandaşlar, daha sonra meydana konan deprem sergisini gezdi. Programın devamında Sakarya İl Müftülüğü din görevlileri, depremde hayatını kaybedenler için Kur'an okudu, dua etti. Meydanda toplanan kalabalık depremin meydana geldiği 03:02'de hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Programın sonunda etkinliğe katılanlara sahur yemeği dağıtıldı.

cihan



Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,674 µs