En Sıcak Konular

TOBB referandum rengini belli etti

17 Ağustos 2010 08:37 tsi
TOBB referandum rengini belli etti
12 Eylül'de yapılacak referanduma sayılı günler kala sivil toplum kuruluşlarından destek gelmeye devam ediyor.

İş dünyasının önünü açacak anayasa paketi için geçen hafta oylarının rengini açıklayan TUSKON, MÜSİAD, ASKON ve İTO'nun ardından bir destek de 365 oda ve borsanın bağlı bulunduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan geldi. Beraberindeki heyetle birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a nezaket ziyaretinde bulunan Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak rotalarının değişimden yana olduğunu, bundan sonra da böyle olacağını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, farklı bir değişim ve sürecin dışında olmalarının mümkün olmayacağını söyledi.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan TOBB Başkanı, kabulde ekonomideki öncelikli konuları ele aldıklarını belirtti. Referandumun Türkiye'ye yakışır, Türkiye'yi hedeflerine taşıyacak yeni bir anayasa oluşturulması için bir başlangıç olacağını düşündüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, demokrasi ve özgürlüğü genişletecek her türlü adımı da olumlu bulduklarını açık ve net olarak her yerde ifade ettiklerini belirttiklerini söyledi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, referandum sürecinin siyasallaştırılmasının kendilerini rahatsız ettiğini belirterek, "Bu referandum konusu teknik bir mesele. A, B, C partisi oylaması konusu değildir. Siyasi partileri oylamıyoruz. Bu konunun siyasal bir tartışma konusu olmaması gerekiyor. İçeriğini tartışıyor olmamız lazım.

Referandumun içeriğinin ne getirip ne götürdüğünü tartışıyor olmamız lazım. Maalesef bizim kamuoyunda şu an gördüğümüz en büyük eksiklik bu." dedi. TOBB olarak yeni bir anayasa yapılmasının ve yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu noktasında hemfikir olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını, son 5 yıldır her genel kurulda TOBB başkanı olarak bunun altını çizerek yeni bir anayasa istediklerini söylediklerini kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, "Eğer Türkiye 2023'te dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girecekse ekonomisinin güçlü olmasını istiyorsa güçlü demokrasinin olması lazım." şeklinde konuştu. Hisarcıklıoğlu, devletin vergi, SSK ve Bağ-Kur borçlarının toplam alacağının 90 milyar liraya ulaştığını, bunun sebebinin yüksek gecikme faizleri olduğunu belirterek, Hazine'nin borçlanmasının yüzde 9 olmasına rağmen uygulanan gecikme faizinin yüzde 27'ler civarında olduğunu ifade etti. Başbakan Erdoğan'a, bu borçları makul seviyelere düşürecek gecikme faizleriyle yeniden yapılandırılması talebinde bulunduklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, sanayici ve özellikle de ihracat yapan sanayicinin birçok yapısal sorunlarının bulunduğuna dikkati çekerek, bu konunun kamuoyunda tartışıldığını ama uzun zamandır bununla ilgili bir iyileşme yapılmadığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, Başbakan'a sanayicilerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini söylediğini anlattı. TOBB Başkanı, büyüme sürecinin kuvvetlendirilmesi ve faizlerin düşürülmesi açısından mali kural yasasının muhakkak çıkmasının gerekliliğini ifade ettiklerini kaydetti.

TOBB'a bağlı odaların yüzde 70'i 'evet' diyecek

İş dünyasının önünü açacak yeni anayasa paketine, iş dünyası örgütleri birbiri ardına destek veriyor. İstanbul'un ardından Anadolu'daki odaların da 'evet' için harekete geçtiği belirtiliyor. Güneydoğu'nun önde gelen bir oda başkanı, TOBB'a bağlı oda ve borsaların yüzde 70'inin referandumda 'evet' diyeceğini açıkladı. Pakete TUSKON, MÜSİAD ve ASKON gibi derneklerin ardından İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş'ın 'evet' demesi bazı çevreleri rahatsız etti. İTO Başkanı'nın açıklamaları TOBB'a bağlı 365 oda ve borsa başkanını da harekete geçirdi. Bu açıklamalara kadar 'sessiz' kalmayı tercih eden başkanlar, önümüzdeki günlerde sivil bir inisiyatif başlatacak. Birliğin referandumdaki görüşünü açıkça söylememesine karşılık kendisine bağlı 365 oda ve borsa başkanının yüzde 70'i anayasa değişikliğine 'evet' diyecek. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki oda ve borsa başkanları tabanın istekleri doğrultusunda referanduma sayılı günler kala sivil bir inisiyatifin altına imza atacaklar. Bu bölgelerin önde gelen işadamlarının da 12 Eylül anayasasının değiştirilmesi için ciddi bir çalışma yaptıkları öğrenildi. Değişikliğe 'evet' oyu vereceklerini belirten Güneydoğu'nun önde gelen bir oda başkanı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun milletin iradesine ipotek koyma gibi bir düşüncesinin olmadığını belirtti. O da başkanı, referandum kararında her oda ve borsanın kendi düşüncesini ortaya koyacağını dile getirdi. Aynı oda başkanı, kendi bölgesinde ciddi bir 'evet' oyunun çıkacağını dile getirdi.

zaman



Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,511 µs