En Sıcak Konular

'Kıbrıs sorunu çözümsüz ilan edilebilir'

16 Ağustos 2010 15:31 tsi
'Kıbrıs sorunu çözümsüz ilan edilebilir' Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayımlanan Politis gazetesi, Kıbrıs müzakerelerinin sonuçsuz kalması halinde uluslararası camia tarafından, 'ya Kıbrıs sorununun çözümsüz ilan edileceğini ya da müzakerelere yeni bir çerçeve aranacağını' iddia etti.

Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre “Müzakere prosedürüne doğrudan veya dolaylı müdahil kişileri” kaynak  gösteren gazete, Kasım ayına kadar müzakerelerde önemli ilerleme kaydedebileceğine inananların sayısının önemli ölçüde azaldığını öne sürdü.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Kıbrıs sorununa ilişkin rapor yayımlayacağı Kasım ayının belirleyici olacağına dikkat çeken gazete, “çıkmazın devamı halinde Genel Sekreter Ban'ın ne önereceğine dair senaryoların havada  uçuştuğu” yorumunu yaparak, özetle şunları kaydetti:

“Senaryolar havada uçuşuyor, ancak bunlardan sadece iki versiyonu  baskın... Ya Kıbrıs sorunu bu aşamada çözümsüz bir sorun ilan edilip bu çözüm çabasına son verilecek veya mevcut çabaların arzu edilen sonuca götürmemesi nedeniyle yeni bir müzakere çerçevesi aranacak.

İlk versiyon 'katı' bir tercih ve daha az olası görülüyor. Ancak  ikincisi, gerek çok taraflı uluslararası konferansın gerçekleştirilmesine gerekse bugüne kadar müzakere ettiğimiz kapsamlı çözüm yerine taksim müzakeresine  göndermede bulunabilecek alternatif düzenlemelerin aranması yolunu açacak. Ancak  bütün bunlardan önce BM ve uluslararası camia, adadaki iki lider arasında yürütülmekte olan mülkiyet müzakerelerinin sonucunu bekleyecek. Sorunun bu yönü,  çözüm arayışlarının başarı veya başarısızlığı açısından anahtar olarak  görülüyor.”
       
“BAN VE DOWNER'IN ÖNÜNDEKİ İKİ SENARYO”
Doğrudan müzakerelerde çıkmaza girilmesi durumunda BM Genel Sekreteri Ba  ile Ban'ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın iki senaryo ile karşı  karşıya geleceğini savunan gazete, bu konuda özetle şu iddialara yer verdi:

“1- Ban Ki-mun'un raporunda, Kıbrıs sorununun bu konjonktürde ve iki bölgeli iki kesimli federasyon modelinde çözülemeyeceği saptaması yapılacak. Bu aşırı bir tespittir ve benimsenmesi halinde Genel Sekreter'in Kıbrıs'taki iyi  niyet misyon bürosunun kapanmasını, Aleksander Downer'ın gitmesini ve Kıbrıs  sorununun hallinin çok da yakın olmayacağı kesin olan gelecek bir tarihe havale  edilmesini gündeme getirmesi muhtemeldir.

Rum tarafı, Downer'ın ve Genel Sekreter'in bu tür bir öneride  bulunacağına inanmıyor. Çünkü prosedürün tamamıyla çökmesi, sorunun ana  oyuncularının hiçbirinin işine gelmez. Kıbrıs sorununu ve sorunun uzun yıllar  işleyişine getireceği engelleri yönetmek zorunda kalacak olan AB'nin de işine  gelmez. Ancak diplomatlar her iki topluma da baskı yapabilmek için bu senaryoyu  gözardı etmiyor.

2- BM'nin ve arabulucuların önünde duran diğer bir versiyon ise, Ban  Ki-mun'un raporunun, çözüm prosedürünün değiştirilmesi amacıyla kullanılmasını  öngörüyor.

Buradaki olasılıklar ise şunlar: Ya sorunun bütün yönlerinde çetin  pazarlıkların ele alınacağı çok taraflı bir uluslararası konferans çağrısı  yapılacak veya alternatif düzenlemelerin görüşülmesi önerilecek. Mesela, Kıbrıslı  Türklerin doğrudan ticareti ile Maraş'ın iade edilmesi ve Türkiye'nin AB müzakere  başlıklarının açılmasının kombine edileceği paket gibi... Böyle bir durumda Türk  tarafının pakete, Ercan Havalimanının uluslararası uçuşlara açılmasını da eklemek  isteyeceği açıktır. Yukarıda anlatılan her iki versiyon da Kıbrıs Rum tarafını  tatmin etmiyor.”

Hürriyet



Bu haber 846 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,687 µs