En Sıcak Konular

Başkent Doğalgaz için en yüksek teklif

16 Ağustos 2010 13:17 tsi
Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ait yüzde 80 oranındaki hissenin satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmeleri başladı. İhaleye katılan 7 firma arasından en yüksek teklif MMEKA'dan geldi

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ait yüzde 80 oranındaki hissenin satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmeleri başladı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığında, Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan ihaleye 7 firma katılıyor. İhalenin başlangıcında ihale usul ve yöntemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Aksu'nun verdiği bilgiye göre, ihalede tüm teklifler ABD doları cinsinden alınacak.

Bir tur elemesiz kapalı yazılı teklif alınmasının ardından 3 elemeli tur yapılacak. Daha sonra açık artırmaya geçilecek. Açık artırma, belirlenen başlangıç tutarı üzerinden, artırım aralığıyla sürecek.

BAŞKENT DOĞALGAZ A.Ş

Bu arada, ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkent Doğalgaz A.Ş, 2037 yılına kadar geçerli olan 30 yıllık doğalgaz dağıtım lisansına sahip ve yaklaşık 1,2 milyon abonesi bulunuyor.

Geçen yıl, 2,1 milyar metreküp doğalgaz satışı gerçekleştiren şirket, 8 bin 300 kilometre uzunluğunda boru hattına ve 1.012 adet doğalgaz dağıtım istasyonunu içeren bir şebekeyi yönetiyor.

Şirket, hem abone sayısında hem de doğalgaz satış hacminde istikrarlı bir büyüme gösterirken, 2003 ve 2009 yılları arasında abone sayısı ve doğalgaz satış hacmindeki yıllık ortalama artış sırasıyla yüzde 9,7 ve yüzde 8,2 olarak gerçekleşti.

İHALEYE KATILAN FİRMALAR

İhaleye katılan firmalar, şöyle:

1- MEKA, MMEKA Makina İthalat Paz. ve Tic. A.Ş.
2- Aksa Doğalgaz A.Ş.
3- Yıldızlar SSS Holding A.Ş.
4- Fernas İnşaat A.Ş.
5- Akfen Holding A.Ş.
6- Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi Tic. A.Ş.
7- Limak Yatırım İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş.

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ait yüzde 80 oranındaki hissenin satış yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi, 1 milyar 211 milyon dolarla MEKA, MMEKA Makina İthalat Paz. ve Tic. A.Ş. verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı.

 Elemesiz turda en yüksek teklif 475 milyon dolar oldu. Daha sonra elemeli yazılı turlara geçildi.

Toplam 3 tur olarak gerçekleştirilen elemeli yazılı turların ilk turunda en yüksek teklif 1 milyar 13 milyon dolar oldu. Bu turda Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi Tic. A.Ş. elendi.

İkinci elemeli turda Yıldızlar SSS Holding A.Ş. elendi ve en yüksek tutar 1 milyar 99 milyon dolar oldu. Üçüncü elemeli turda ise Aksa Doğalgaz A.Ş. elendi.

Daha sonra açık artırmaya geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 1 milyar 208 milyon dolar, artırım aralığı ise 2 milyon dolar olarak belirlendi.

Bir tur olarak gerçekleşen açık artırmada, Limak Yatırım İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş., Akfen Holding A.Ş ile Fernas İnşaat A.Ş. ihaleden çekilirken, ilk turda MEKA, MMEKA Makina İthalat Paz. ve Tic. A.Ş. 1 milyar 210 milyon dolar verdi.

Daha sonra ÖİB Başkanvekili Aksu'nun kapanış fiyatının tekliflerini tekrar sorması üzerine MEKA, MMEKA Makina İthalat Paz. ve Tic. A.Ş. teklifini 1 milyar 211 milyon dolara yükseltti ve en yüksek teklifi vermiş oldu.

Bu arada ihalede ortaya çıkan fiyat üzerinden Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin yüzde 100 hissesinin bedeli hesaplanacak ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin elinde kalan yüzde 20 hisse kazanan yatırımcı tarafından bedeli ödenmek üzere satın alınacak.



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,154 µs