En Sıcak Konular

BDP'li Halis, Dersim polemiğine tepki gösterdi

16 Ağustos 2010 13:06 tsi
BDP'li Halis, Başbakan Erdoğan'la Kılıçdaroğlu'nun Dersim polemiğine tepki gösterdi...

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki 'Dersim olayları' polemiğine tepki gösterdi.

Halis, Kılıçdaroğlu'nun, "Hangi yüzyılda yaşıyoruz? Ben o zaman daha doğmamıştım." sözleriyle 'Dersim olayları'nı meşru gördüğünü savundu. Halis, Başbakan'a ise şöyle seslendi: "Sayın Başbakan, dün Dersim'de yaşananlar bugün sizin iktidarınızda da yaşanıyor, değişen bir şey yok. Yine Dersim'in insanları, dağları ve ormanları bombalanıp yakılıyor."

TBMM'de konuşan Halis, tarihi acılar üzerinden siyaset yapıldığını iddia etti. Halis, Başbakan Erdoğan'ın "Dersim'i CHP'liler bombalandı" sözlerine karşılık, on binlerce insanın katledildiği coğrafyada büyümüş olan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "Hangi yüzyılda yaşıyoruz? Ben o zaman daha doğmamıştım." sözleriyle Dersim katliamını meşru gören zihniyetini açığa vurduğunu söyledi.

Dersim'in sadece 1937-1938'de CHP tarafından bombalanıp kıyıma uğramadığını, daha yakın tarihte 1990'lı yıllarda da CHP-DYP ortaklığıyla Dersim'de köylerin yakılıp, insanların katledildiğini dahası sürgünlerin yaşandığını hatırlatan Şerafettin Halis, "Sayın Başbakan, dün Dersim'de yaşananlar bugün sizin AK Parti iktidarınızda da yaşanıyor, değişen bir şey yok. Yine Dersim'in insanları, dağları ve ormanları bombalanıp yakılıyor." ifadelerini kullandı. 75 yıl önce alınan Dersim adının geri verilmesi gerektiğini söyleyen Halis, 73 yıl önce idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin de açıklanması gerektiğini kaydetti.

Halis, şunları söyledi: "Dersim katliamının gizli kalmış yanlarının açığa çıkarılması için arşivler açılmalıdır. Besleme olarak subaylara teslim edilen küçük kız çocuklarının akıbeti açıklanmalıdır. Dersim coğrafyasını katleden baraj yapımları durdurulmalıdır. Dersim'in dağları, ormanları ve insanları bombalanmaktan vazgeçilmeli." şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,202 µs