En Sıcak Konular

Kürt parti ve grupları: Referanduma 'evet' diyeceğiz

16 Ağustos 2010 12:42 tsi
Diyarbakır'da bir araya gelen Kürt parti ve grupları, 12 Eylül'de yapılacak referandumda 'evet' diyeceklerini açıkladı.

Muhalif ve demokrat Kürtler olarak bilinen parti ve grupların temsilcileri, ortak basın açıklaması yaparak, "12 Eylül darbe anayasında gedik açacağı, Kürt halkının aleyhine şekillenen statükoyu sarsacağı ve vesayet rejimini gerileteceği için referandumda 'evet' diyoruz." dedi.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Ofis semtinde bir araya gelen Hak ve Özgürlükler Partisi, Demokratik Kürtlerin Arayışı, Kürt Devrimci Demokratlar Hareketi ve Dicle Fırat Diyalog Grubu başkan, sözcü ve üyelerinden oluşan bir grup, referandum ile ilgili basın açıklaması yaptı. Türkçe, Kürtçe ve Zazaca yapılan açıklamaya Sertaç Bucak, Tahsin Sever gibi çok sayıda kişi katıldı. Açıklamaya, bazı Kürt yayınevleri temsilcileri de destek verdi. Basın açıklamasını Kürt Devrimci Demokratlar Hareketi sözcüsü Halim İpek Kürtçe yaptı. Tahsin Sever ise basın açıklamasını Türkçe yaptı.

"Yetersiz olsa da; evet" diyen Sever, farklı eğilimlere sahip Kürt grupları olarak Türkiye'nin çok uluslu, çok dilli, çok kültürlü ve çoğulcu gerçeğini kapsayacak bir anayasanın gerekli olduğunu söyledi.

Sever, "Başta Kürtler başta olmak üzere bütün etnik ve dini farklılıklara Türk halkıyla eşitlik temelinde bir arada yaşamada güvencesi sağlayacak bir sivil anayasa yapılmadan, gerçek anlamda demokrasi ve barışa kavuşmasının mümkün olmadığına inanıyoruz." diye konuştu.

"12 EYLÜL ANAYASASI TOPLUMA ZORLA DAYATILDI"

Türkiye'nin kuruluşundan bu yana izlendiği inkâr ve imha politikalarının, anayasaların ırkçı ve anti demokratik karakterini şekillendirdiğini öne süren Sever, mevcut 12 Eylül anayasasının bu ruhla şekillendiğini ve topluma dayatıldığını kaydetti. Kısmi anayasa değişikliğinin mevcut anayasanın karakterini esastan değiştirmediği, toplumsal ve siyasal sorunları çözmeyi hedeflemediğinin açık olduğunu anlatan Sever, " Bütün yetersizliklerine rağmen, referanduma sunulan anayasa değişiklik paketine; darbe anayasasında gedik açtığı, Kürt halkının aleyhine şekillenen statükoyu sarstığı, vesayet rejimini gerileteceği, kısmi demokratik açılımlar sağlayacağı ve mevcut anayasanın tümden değişmesi yönünde bir adım olacağı için 'evet' diyoruz." şeklinde konuştu.

Sever, tüm halkı ve tüm demokratik güçleri 12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak referandumda 'Yetersiz olsa da evet ' oyu vermeye çağırdı.

cihan



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,632 µs