En Sıcak Konular

Obama’dan cami çarkı

16 Ağustos 2010 12:02 tsi
Obama’dan cami çarkı 11 Eylül saldırılarında yıkılan İkiz Kuleler’in yakınına cami inşa edilmesine önce destek veren ABD Başkanı Obama, tepkiler üzerine geri adım attı: “Sadece Müslümanların buna hakkı olduğunu söyledim. Yer seçiminin doğru olduğunu söylemedim.

ABD Başkanı Barack Obama cuma günü Beyaz Saray’da verdiği iftar yemeğinde, 11 Eylül saldırılarında yıkılan New York’taki İkiz Kuleler’in iki blok uzağına bir cami inşa edilmesi projesine destek vermiş, “Sıfır Noktası kutsal bir yer. Ancak Müslümanların da bu ülkedeki herkes gibi ibadet etme hakları var. Burası Amerika” demişti.

Obama’nın sözleri özellikle muhafazakarların tepkisini çekti. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Grup Başkan Vekili John A. Boehner, “Başkan’ın projeye desteği de, en az bu inşaat kararı kadar endişe verici. Bu bir dini özgürlük meselesi değil. Tarihimizdeki trajik bir âna saygı duyma meselesi” dedi.

Cumhuriyetçiler’in son başkan yardımcısı adayı Sarah Palin de, Twitter’a, “Oraya cami yapmak, Srebrenica’ya Sırp kilisesi yapmakla eşdeğer” diye yazdı. Obama’nın kendi partisi içinden bile eleştiriler yükseldi: “Başkan haklı ama bu konuda bir öğretim üyesi değil, siyasetçi gibi davranmalıydı.”

Siyasetçi değil hukukçu
Aslen bir Anayasa hukukçusu olan Obama ise 24 saat sonra eleştirilere yanıt verdi: “O noktaya bir cami yapılması fikrinin ne kadar akıllıca olduğu konusunda yorum yapmadım ve yapmayacağım. Sadece vatandaşlarımızın ABD’nin kuruluşundan beri sahip olduğu bir hak (inanç özgürlüğü) konusunda yorum yaptım.”

Obama’nın bu sözleri de bu kez liberallerin tepkisini çekince, Beyaz Saray Başkan’ın geri adım atmadığını, sadece sözlerine açıklık getirmek istediğini bildirdi. Obama’nın, halkın çoğunluğunun karşı olduğu bir konuda taraf tutarak ara seçimler öncesinde Demokratları iyice zora soktuğu yorumu yapılıyor. Başkan’ın “gizli Müslüman” olduğu efsanesi de yeniden konuşuluyor.

Michelle üstsüz fotoğraf verdirmedi

Obama, eşi ve küçük kızı Sasha ile birlikte Meksika Körfezi’ne giderek, birkaç hafta öncesine kadar petrole bulanmış olan sularda yüzdü. Panama City’de çekilecek “plaj fotoğrafı” ise tartışma yarattı. Obama, muhabirlere, “Bizi izlemenize izin verdiğimde plajda dolaşırken yarı çıplak göründüğüm fotoğrafları yayınlıyorsunuz” diye dert yandı. Bir muhabirin “E fena bir şey mi” çıkışı üzerine First Lady Michelle sertçe araya girdi: “Elbette fena bir şey.” Muhabirler görüntü alamazken, Beyaz Saray tek bir kare yayınladı.



Bu haber 864 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,687 µs