En Sıcak Konular

Vize kalktı, sınır kapısı yetmiyor

16 Ağustos 2010 11:25 tsi
İki ülke arasında vizelerin kaldırılması sonrasında mevcut sınır kapısı yeterli gelmiyor.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, vizelerin kaldırılmasıyla birlikte Türkiye ile Suriye arasındaki gidiş-geliş trafiğinin 3 katına çıktığını belirterek, Akçakale Sınır Kapısı'nın artık yeterli gelmediğini söyledi.

Ertekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Suriye ile aktif olarak kullanılan Akçakale Sınır Kapısı'ndan, her ay on binlerce Suriyeli'nin ülkeye giriş yaptığını ifade etti.

Tarih boyunca her iki ülkedeki insanların birbirlerini sürekli ziyaret ettiğini dile getiren Ertekin, yaklaşık 10 yıl öncesindeki Suriye-Türkiye arasındaki sorunların yerini, karşılıklı iyi ilişkilere bıraktığını anımsattı.

Ertekin, iki ülke arasındaki ticaretin de son dönemde arttığını, Türkiye-Suriye arasındaki ticaretin son üç yılda iki kat artış gösterdiğini vurgulayarak, her iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin Şanlıurfa'da kentler düzeyine indirgenmeye çalışıldığını bildirdi.

Ertekin, şöyle konuştu:

''Şanlıurfa'da, Türk ve Ortadoğulu birçok bilim adamını bir araya getiren sempozyum, konferans, çalıştay ve bilimsel toplantılar düzenlendi. İlimizde özellikle son aylarda açılan Arapça dil kursu sayısında artış var. Vatandaşlarımız açılan kurslara daha fazla ilgi göstermeye başladı. Geçen ay Şanlıurfa'dan bir grup öğrenci, Suriye'ye Arapça öğrenmeye gitti. Önümüzdeki dönemlerde ise Suriyelilere yönelik Şanlıurfa'da Türkçe dil kursu açılması planlanıyor.''

SINIR KAPISI YETERSİZ KALIYOR

Ertekin, Suriyelilerin Türklere büyük ilgi gösterdiğini dile getirerek, komşu ülke olmasından dolayı da Suriye'ye yıllardır heyetler halinde gidip geldiklerini anlattı.

Ancak, iki ülke arasındaki ilişkilerin vizelerin kaldırılmasıyla birlikte yeni bir aşama kazandığına dikkati çeken Ertekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Suriye'ye gittiğimiz zaman Türk heyetine büyük sevgi gösteriliyor. Son dönemde gelişen ilişkilerimizle birlikte bu sevgi gösterilerini ticarete çevirmemiz gerekiyor. Bizlerde bu yönde ciddi çalışmalar içerisine girdik. İhracaat yapabilecek konumdaki Türk işadamlarımızı Suriye'ye götürerek çeşitli anlaşmalar yapmasını sağladık. Yeni bağlantılarla karşılıklı alışverişler geliştiriliyor.

Vizelerin kaldırılmasıyla birlikte iki ülke arasındaki gidiş-geliş trafiği 3 katına çıktı. Akçakale Sınır Kapısı artık yeterli gelmiyor. Şanlıurfa'dan Suriye'ye açılan diğer bir kapı olan Mürşit Pınar Sınır Kapısı'nın da aktif hale getirilebilmesi için hükümetimize taleplerde bulunuyoruz.''

 



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,792 µs