En Sıcak Konular

Altın artan kaygılarla bir buçuk ayın zirvesinde

16 Ağustos 2010 11:19 tsi
Küresel ekonominin geleceğiyle ilgili kaygılar yatırımcıları yeniden güvenli liman olan altına yöneltti. Gelen taleple altının ons fiyatı 1,220 doları geçerek son bir ayın en yükseğine geldi. İçerde ise çeyrek altının fiyatı 100 liraya çıktı.

Altının ons fiyatı Pazartesi günü yaklaşık 6 dolarlık artışla 1,220 doların üzerine çıktı ve 2 Temmuz'dan beri en yüksek seans içi seviyesini gördü. Değerli maden, tarihi zirve seviyesini ise Haziran ayında 1,264 dolarla görmüştü.

Altın iç piyasada da değer kazandı. Cumhuriyet altınının fiyatı 402 liraya yükselirken, çeyrek altının satış fiyatı da 100 lira oldu.

Dünyanın en büyük altın fonu olan SPDR Gold Trust'un elindeki altın miktarının değişmemesi de, son dönemde ABD'den gelen zayıf ekonomik veriler sonrası yatırımcıların altın pozisyonlarını koruma konusunda mutlu olduğunu gösteriyor.

Ancak altına yatırımcı tarafından talep gelmesine rağmen uzmanlar, mücevheratçılar tarafından gelen satışın yükselişi frenleyeceğini düşünüyor.

HEDEF 1,300 DOLAR

Singapur'da fiziki piyasada altın alım-satımı gerçekleştiren bir işlemci, "Küresel ekonomideki gidişat nedeniyle analistlerimiz altın konusunda alım yönünde görüş belirtiyor... Hâlâ altının 1,300 doları göreceğini tahmin ediyor ve bizden değerli madende düşük fiyatlardan alım yapmamızı istiyorlar" dedi.

Aynı işlemci, "Ancak biz, fiziki piyasada fiyat odaklı işlemler olduğu için satış görüyoruz. Tayland ve Endonezya'dan satışlar geliyor. Benim tahminim altındaki alım mücevheratçılardan çok yatırımcılardan geliyor" diye konuştu.

Değerli metal alım satımı yapan Almanya merkezli Heraeus şirketi tarafından yayımlanan bir raporda ise altının ons fiyatının gelecek iki hafta içinde 1,180 ile 1,240 dolar arasında işlem göreceği tahmini yapıldı.

Raporda, "[Altında] aşağı yönlü riskler, fiyat 1,150 doların altında geldiğinde kritik hal alıyor... Yatırımcıların yaz aylarındaki durgunluktan sonra nasıl davranacağı ve yeniden piyasaya alım yapmak için dönüp dönmeyecekleri önemli" dedi.

JAPONYA ŞAŞIRTTI

Hisse senedi piyasalarında ise Japonya'dan beklentinin altında gelen büyüme verisi ve ABD borsalarının gelen kötü veriler sonrasında geçen haftayı aşağıda kapatmasına paralel olarak düşüş eğilimi hakim.

Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.6, Hong Kong Borsası yüzde 0.1, Güney Kore Borsası ise yüzde 0.9 oranında değer kaybetti. Avrupa borsaları ise güne hafif artıda başladı.

Japon ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 0.4 ile beklentilerin altında büyüdü. Ekonomistlerin ikinci çeyrek büyüme beklentisi yıllık bazda yüzde 2.3 düzeyinde bulunuyordu.

Diğer taraftan dolar karşısında son günlerde hızlı gerileyen euro 1.27 seviyelerden toparlanarak yeniden 1.28'in üzerine çıktı. İçerde euro/TL 1.94'ün hemen altında, dolar/TL ise 1.51 seviyesinde bulunuyor.

* Bu yazı Reuters'in geçtiği, "Gold rises to 7-week high as equities struggle" başlıklı haberden derlenmiştir.

 hurriyet



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,852 µs