iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Çok gizli...değil

16 Ağustos 2010 08:40 tsi
Çok gizli...değil Bari o kadar yüz-göz olmasak! iyibilgi Ankara

Pazar günü hemen tüm gazetelerde aynı haber vardı. O haber, Amerikan Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Türkiye’deki misyonlarını teftişini anlatıyor, ihtiyaç ve eksikleri tespit ediyor, bunun yanında Türk siyasetine ve dış politikasına ilişkin yorumlarda da bulunuyordu.

Dediğimiz gibi doğal olarak hemen tüm büyük gazetelerimizde yeraldı bu haber. Ve yine doğal olarak raporun içinde “güncele ve öneme” göre olanlar haber değeri görmüştü; Eksen kayması, demokratikleşme, politika-asker ilişkisi vb.

Fakat tüm bunlar içinde bizim ilgimizi çok daha basit bir satır çekti. Bazı gazeteler o satırı da okurlarına yansıttı. Kimileri görmedi. Şimdi size üç büyük gazetemizin aynı haberi nasıl verdiklerini aktaralım…

Hürriyet:

ABD Dışişleri Raporu: Türkiye’nin önemi artıyor elçiliğimiz küçük kaldı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’deki ABD temsilciliklerini Ocak ayı başından beri denetleyerek hazırladığı denetim raporundan Washington açısından olumsuz sonuçlar çıktı. Bakanlık Genel Denetim Dairesi’nin “hassas ama gizli değil” damgalı raporunun temel bulgusu, Türkiye’nin önemi hızla artarken ABD temsilciliklerinin bu hıza yetişemediği yönünde. Rapor özetle şöyle:

Türkiye’nin ABD açısından önemi, ülkedeki Amerikan kaynalarından daha hızlı arttı. Durum böyle sürerse elçilik bu iş yükünü kaldıramaz. CIA ve Uluslararası Kalkınma Ajansı gibi kurumlar binadan taşınmak istiyor. Temel soru Türkiye’nin Atatürk tarafından belirlenen Batılı yönelimden uzaklaşıp uzaklaşmadığı. Elçilik bu soruya yanıt aramakla boğuşuyor."

Sabah:

'Türkiye yeni bir hareketlilik gösteriyor'

“ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Genel Teftiş Bürosu (OIG), ABD'nin Ankara Büyükelçisi ile ona bağlı İstanbul, Adana ve İzmir'deki misyon temsilcilikleriyle ilgili bir rapor yayımladı. Raporda, "Türkiye bölgesel ve yerel konularda yeni bir hareketlilik gösteriyor. Hareketliliğin sebep ve hedeflerini anlamak ABD misyonunun başarısı için kritik önemde" denildi.

Raporda ayrıca şu ifadeler yer aldı: "Temel soru Türkiye'nin Atatürk tarafından kurulan batı yöneliminden uzaklaşarak, bakışını doğuya çevirip çevirmediği; öyleyse bunun derecesinin ne düzeyde olduğu. Uzun zamandır egemen laik elitin hegamonyasına islami yönelimli kuruluşlar başarıyla meydan okudu. Bunun demokratikleştirici etkisi oldu ancak Türkiye, demokratik yönetiminin doğasını tam olarak tanımlamış değil."

HaberTürk:

“ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ilginç Türkiye raporu”

“ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Ankara Büyükelçisi ile ona bağlı İstanbul, İzmir ve Adana’daki misyon temsilcilikleriyle ilgili bir rapor yayımladı. Temmuz ayında yayınlanan 110 sayfalık raporda, Türkiye’nin bölgesel ve yerel konulurda yeni bir hareketlilik düzeyi gösterdiğine işaret edilerek, ‘Türkiye’nin bu hareketliliğinin sebep ve hedeflerini anlamanın, misyonun çalışmalarının başarısı açısından kritik önemde olduğu” belirtildi.

Raporda, “Temel soru, Türkiye’nin Mustafa Kemal Atatürk tarafından tesis edilen Batı yöneliminden uzaklaşarak, bakışını daha kararlı biçimde doğuya çevirip çevirmediği ya da öyleyse bunun derecesinin ne düzeyde olduğu” ifadesine yer verildi.

Raporda hızlı değişime işaret edilerek, “Uzun süredir egemen olan laik elitin hegemonyasına, İslami yönelimli kuruluşlar tarafından başarıyla meydan okundu. Bu meydan okumanın demokratikleştirici etkisi oldu ancak Türkiye, demokratik yönetimin doğasını tam olarak anlamış değil' değerlendirmesine yer verildi.”

Tüm bu metin içinde bizim ilgimizi çeken satır sadece şu:

 “CIA ve Uluslararası Kalkınma Ajansı gibi kurumlar binadan taşınmak istiyor.”

Şimdi size desek ki, “Türkiye’de CIA elemanları varmış”, muhtemelen “kardeşim dünyadan haberiniz mi yok mu sizin, nerede yaşıyorsunuz” diye en kibar eleştiriyi getirirsiniz.

Evet elbette Türkiye’de sadece CIA’in elemanları değil bir çok istihbarat servisinin elemanları vardır. Fark şurada; Bu “resmen” kabul ediliyor! Doğal olarak Ankara’nın “gel bakalım kardeşim, binalara sığmayacak kadar CIA elemanı burada niye bulunuyor” diyebilir.

Hani hesap sormak için de değil, meraktan!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,134 µs