En Sıcak Konular

Vergi borcu olana jet tebligat

16 Ağustos 2010 08:35 tsi
Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadeleye dönük yeni önlemleri uygulamaya koymaya hazırlanan Maliye elektronik ortamda tebligat yapacak.

Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadeleye dönük yeni önlemleri uygulamaya koymaya hazırlanan Maliye Bakanlığı, vergi borcu olana elektronik ortamda jet tebligatı devreye sokacak. Ayrıca, vadeli piyasa finansal  araçları olan futures, options, forward ve swap'ta vergi uygulaması yeniden düzenleniyor.

Maliye Bakanlığı, vergi kayıp ve kaçağı ile mücadeleye dönük yeni önlemleri uygulamaya koyuyor.

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasını Öngören 6009 sayılı Kanun uyarınca, elektronik ortamda tebligata geçilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı da,  uygulamaya ilişkin bir Tebliğ hazırlıyor. Üzerinde çalışılan Tebliğ Taslağı uyarınca, halen posta ya da memur eliyle gönderilen, adresin bulunamaması halinde de yayın yoluyla gerçekleştirilen vergi tebligatları, artık elektronik ortamda yapılacak.

PTT, TT İLE ANLAŞTI

Gelir İdaresi, elektronik tebligatın altyapısı için PTT, Türk Telekom ve Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu ile işbirliği yapacak. Altyapının kurulmasının ardından da mükelleflere birer elektronik adres verilecek.

Elektronik tebligat uygulamasına şirketlerden başlanacak ve kurumların ardından gelir, KDV ve diğer vergi mükellefleri de sisteme dahil edilecek. Yeni sistem ile birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı, vergisel yükümlülükler ile amme alacakları konusunda vatandaşa ve şirketlere elektronik yolla tebligatta bulunacak. İhbarnameler de yine elektronik ortamda yapılacak.

Elektronik tebligat, e-tahsilat ve e-haciz uygulamalarının da daha sağlıklı şekilde işletilmesine olanak sağlayacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, türev ürünler olarak ta adlandırılan vadeli piyasa enstrümanları swap, futures, options ve forward'daki vergi uygulamasını da yeniden düzenleyecek. İdare, yıl sonuna kadar 4 finansal aracın vergilendirilmesine ilişkin yeni bir tebliğ çıkaracak.

Akaryakıt istasyonları GİB'e bağlanacak

Maliye Bakanlığı, akaryakıt pompalarından yapılan satış bilgilerinin Gelir İdaresi Başkanlığı'na  aktarılmasına ilişkin Tebliği de bu yıl içinde yayımlayacak. Akaryakıt kaçakçılığı ve yüksek akaryakıt faturalarıyla düşük vergi ödenmesinin önüne geçilmesini öngören düzenleme ile bütün akaryakıt istasyonları, elektronik ortamda Gelir İdaresi Bilgi İşlem Merkezine bağlanacak.

Arka Ofis sistemi olarak ta adlandırılan bu yöntemde, Gelir İdaresi ile dağıtım şirketleri ve İstasyonlar arasında online çalışan bir bağlantı oluşturulacak.  Yeni sistem, istasyonlardaki satışların günlük olarak takibine imkan verecek. İstasyonlar, akaryakıt satış bilgilerini, plaka bazında her akşam Gelir İdaresi'ne aktaracak. Arka Ofis Sistemi ile akaryakıt almadan fiş alma dönemi de son bulacak.

bugün



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,978 µs