En Sıcak Konular

Hürriyet Sabah'a değer biçti: Satın mı alacak?

0 0 0000 00:00 tsi
Hürriyet Sabah'a değer biçti: Satın mı alacak? TMSF operasyonunun Dinç Bilgin-Aydın Doğan işbirliği ile Turgay Ciner'in medyadan tasfiyesi manasına geldiğinin iddia edildiği bir zamanda Hürriyet'in hemen gruba değer biçmesi bu iddiaları haklı çıkartacak bir hamle olarak yorumlandı. İşte o haber:

1 Milyar dolar değer biçildi

Dün Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan Turgay Ciner’e ait basın kuruluşlarının bugün de satışı konuşuluyor. Merkez Grubu şirketleri için 1 milyar dolar civarında değer biçildi.

TMSF, ATV, Sabah, Takvim, Fotomaç, Yeni Asır gazetelerini elinde bulunduran Turgay Ciner’e ait şirketlere ilişkin incelemelerini sürdürüyor. Fon Tahsilat Dairesi’nin incelemelerinin ardından Ciner Grubu’na ait 63 şirketin satış yöntemi belirlenecek. Sadece gazetelerin tirajı 1 milyon olarak tahmin edilen Ciner Grubu’na ait medya kuruluşlarına 1 milyar dolara yakın değer biçiliyor. Analistlere göre, Turgay Ciner’e 2005 yılında 10 yılda ve altı aylık taksitler halinde toplam 433 milyon dolara satılan şirketlerin değeri 2007 yılında daha da arttı.

Munyar: Hızlı bir şekilde satılmalı

TOBB Türkiye Medya ve İletişim Meclis Başkanı Vahap Munyar, TMSF tarafından el konulan Sabah Gazetesi ve ATV’nin hızlı bir şekilde satılması gerektiğini söyledi. Munyar, “Sabah Grubu Hükümet’in eline mi geçiyor?” şüphesinin ortadan kalkması için, geçmişteki operasyonlardan tecrübe kazanan TMSF’nin el konulan şirketleri seçimlerden önce ellerinden çıkarması gerektiğini kaydetti.

Dünya devleri satışla ilgileniyor

Grubun satışı, Türkiye'ye uzun zamandır güçlü bir giriş yapmaya çalışan ancak bunu başaramayan iki dünya devini gündeme getirdi.

Kanadalı Canwest Grubu, Türkiye'ye birkaç radyo istasyonu satın alarak girdi. Ancak Türkiye'deki varlığını güçlendirmek istiyor. O yüzden Canwest'in Sabah ve atv'ni satış ihalesine girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Diğer yabancı grup ise dünyanın en büyük medya devlerinden Fox TV'nin de sahibi olan Murdoch. Murdoch ve Canwest'in bazı gazete ve TV sahipleriyle görüşmeler yaptığı kulislere yansımış hatta bazıları ile imza aşamasına geldiği öne sürülmüştü.

Ancak TMSF'nin son operasyonu onların planlarını değiştecek gibi görünüyor.

Grup şirketlerine yatırım yok

TMSF'den bir yetkili, TMSF’nin Ciner Grubu’na ait medya sektörü dışında faaliyet gösteren şirketlere yönelik bir yaptırımın söz konusu olmadığını, ancak gerekli görülmesi halinde inceleneceğini kaydetti. Ciner Grubu’na ait diğer şirketler şöyle:

Enerji-Madencilik: Park Termik, Ankara Enerji, Park Teknik, Park Maden, Park Elektrik, Park Enerji, Eti Soda, Ceytaş, Park Demir, Tufanbeyli Elektrik, Park Toptan Elektrik, Silopi Elektrik.

Medya: Merkez Gazete Dergi, Merkez İzmir Gazete, Merkez ATV, Merkez Televizyon, Yeni Yayıncılık, Merkez Reklam, Merkez Haber Ajansı, Merkez Dağıtım Merkez Pazarlama.

Pazarlama Turizm Havacılık: Havaş yer Hizmetleri, Havaş Turizm, Larespark Hotel Lares Turizm, Park Denizcilik, Denmar, Park Sigorta, Park Marina, Park İnşaat Park Havacılık, Ceysan Ceyhan Dokuma, Park İthalat İhracat, Park Makine, Parktıp, Park Olive Oil.

Borsaya açılmadı

Merkez Medya Grubu 2006 yılında halka açılmak istedi, İMKB’nin olumsuz görüş bildirmesinin ardından Ciner Grubu, başvurusunu SPK’dan geri çekti. Bu tarihte Merkez Yayın Holding, Deloitte Touche tarafından denetlendi ve şirkete ilişkin bilgiler yatırım şirketlerine sunuldu. Geçen yılın 3 aylık bilançolarına göre şirketlere 1.4 milyar dolar değer biçildi. Analistlere göre şirketlerin değeri bu sürede daha da arttı.

Tezgahtarlıktan medya patronluğuna

Taksim’de tezgahtarlık yaparak ticarete başlayan Turgay Ciner, geçtiğimiz yıl Forbes Dergisi’nin açıkladığı “dünya dolar milyarderleri” listesinde yer aldı. Ciner’e ait 3 holding ve 36 grup şirketi bulunuyor. Ciner Grubu şirketlerinin cirosu geçen yılın verilerine göre 1.4 milyar dolara ulaşırken, yaklaşık 14 bin çalışanı bulunuyor.

Hürriyet



Bu haber 285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,699 µs