En Sıcak Konular

Sıvı dengesi iyi sağlanmalı

13 Ağustos 2010 21:01 tsi
Uzmanlar, aşırı sıcaklar nedeniyle metabolizmanın zorlandığını belirterek sıvı tüketilmesini önerdi.

Bursa Sağlık Müdürlüğü, aşırı sıcakların çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini belirterek vatandaşları uyardı.

Bursa Sağlık İl Müdürü Dr. Özcan Akan, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlarken zorlandığını dile getirdi.

Akan, şunları söyledi: "Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılmaktadır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terlemek vücut ısısını dengede tutmaya yetmemektedir. Özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilmektedir."

Dr. Akan, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde ihtiyaç duyulan sıvı ve gıdalar yeterli seviyede karşılanmasını önerdi. Sahur öğününün atlanmamasını isteyen Akan, sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğunu ifade etti.

Küçük çocuklar, 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar ve aşırı kilolu olanların daha fazla risk altında bulunduğunu kaydeden Akan, diğer risk gruplarını ise şöyle sıraladı:

"Açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar, sürekliilaç(özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler, bakıma ihtiyacı olanlar, sokak çocukları ve evsizler."

Hava sıcaklığının arttığı durumlarda vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulmasının hayati önem taşıdığına vurgu yapan Müdür Akan, şu görüşleri dile getirdi:

"Günde ortalama en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içmeli, sıvı alımından su içmek esas olmakla beraber, ek olarak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda ve benzeri tüketmeye özen gösterilmelidir. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Çocuklar sıvı elektrolit dengesine daha duyarlı oldukları için çok daha dikkatli ve tedbirli davranmalıdır. Çocuklar su ihtiyaçlarını fark etmeyecekleri ve ifade edemeyecekleri için sık sık kaynatılmış ve soğutulmuş su içirmekte fayda vardır. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketimin kaçınmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık ve benzeri) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir."

Bursa Sağlık İl Müdürü Dr. Özcan Akan, aşırı sıcaklara karşı alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

- Zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların buna özellikle dikkat etmeleri gerekir.
- Kapalı alanların havalandırılmasına, yeterli bir hava akımı sağlanmasına özel gösterilmelidir.
- Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmelidir.
- Hafif yemekler, sulu yiyecekler (meyve, salata, çorba ve benzeri) yenmeli, yağlı ağır yemeklerden kaçınmalıdır.
- İnce, açık renk, bol giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapka takılmalıdır.
- Sık sık duş yapıp, serinlemeye çalışmalıdır.
- Kapalı ve park edilmiş araç içerisinde hiçbir canlı bırakılmamalıdır.
- Dışarıda aktif olarak çalışması gerekenlerin mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, ağır eforlardan kaçınmaya ve bol bol sıvı gıdalar almaya daha çok dikkat etmelidir.
- Sıcak bitkinliği, sıcak çarpması belirtilerine karşı uyanık olunmalı ve doktora danışılmalıdır.

cihan



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,413 µs