En Sıcak Konular

Suudi Arabistan'dan 385 milyar dolarlık kalkınma planı

13 Ağustos 2010 20:49 tsi
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, ekonomik kalkınmayı hızlandırma amacıyla beş yıl sürecek ve değeri 384 milyar doları bulan kalkınma planını onayladı.

2010-2014 yıllarını kapsayan plan, bir önceki beş yıllık plandan yüzde 67 daha büyük. Plan dahilindeki fonlar, insan kaynaklarını geliştirme, eğitim, konut ve ulaşım altyapısına harcanacak.

Ekonomi ve Planlama bakanı Halid Bin Muhammed El Kusaybi, dokuzuncu beş yıllık planla sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmeyi, vatandaşların yaşam standartlarını yükseltmeyi ve fakirlikle mücadeleyi amaçladıklarını söyledi. Hükümetin hedefleri arasında 2014 yılına kadar 5,3 milyon ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi ile 1,7 milyon üniversite talebesini yetiştirmek bulunuyor.

Krallık ayrıca 25 yeni teknoloji koleji, 28 yüksek teknik enstitüsü ve 50 meslek lisesi inşa edecek. Ayrılan fonlarla 22 bin yatak kapasiteli 117 hastane, 750 sağlık merkezi ve 400 ilk yardım merkezi de inşa edilecek.

Yetkililere göre harcamaların yüzde 51'e yakını insan gücünü geliştirmeye yönelik eğitime harcanacak. Sosyal kalkınma ve sağlık harcamalarına yüzde 19'luk bütçe ayrılacak. Ekonomik kaynak kalkınmasına yüzde 15,7 ulaşım ve telekomünikasyona yüzde 7,7 ve belediye ve konut projelerine de yüzde 7'lik kaynak yönlendirilecek. Ülkenin farklı yerlerine kamu ve özel sektör tarafından 1 milyonun üzerinde konut yapılması da öngörülüyor.

Bunun yanı sıra su arıtım tesislerinin kapasitesi 2014 yılına kadar 1,05 milyar metre küpten 2,07 milyar küpe çıkarılacak. 15 bin kilometre uzunluğunda temiz su boru hattı inşa edilecek ve 600 bine konuta su bağlantısı yapılacak. Ek olarak 700 bin konuta atık su bağlantısı verilecek ve 1,3 milyon aboneye de elektrik bağlanmış olacak. 

cihan



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,592 µs