En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan iftar daveti açıklaması

13 Ağustos 2010 16:58 tsi
Davutoğlu'ndan iftar daveti açıklaması Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Meksika Dışişleri Bakanı Patricia Espinosa, Dışişleri Konutu'nda gerçekleştirilen görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenlendi. İki bakan, açıklamalarından sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Meksika Dışişleri Bakanı Patricia Espinosa, Dışişleri Konutu'nda gerçekleştirilen görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenlendi. İki bakan, açıklamalarından sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Davutoğlu, bir gazetecinin, AKP'nin düzenlediği iftar yemeğine İsrail Büyükelçisinin davet edilmemesini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, insan canına olan saygının evrensel bir değer olduğunu hatırlattı ve “Bu saygı gösterilmediği zaman ya da bu saygı bir şekilde ihlal edildiğinde, dost olan taraflara düşen sorumluluklar vardır. Bu sorumlulukların yerine getirilmesini bekliyoruz,” diye ekledi.

 “İKİLİ İLİŞKİLER GÖZDEN GEÇİRİLDİ”

 Ahmet Davutoğlu, görüşmede ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini ve bölgesel anlamda işbirliği imkanlarını ele aldıklarını belirterek, küresel alanda ortak işbirliği konusunu da değerlendirdiklerini belirtti. "İkili ilişkilerimize ivme katma amacımıza uygun olarak, bundan sonra bütün uluslararası forumlarda, önceden karşılıklı haberleşme ihtiyacı duymaksızın buluşma kararı aldık" diye konuşan Davutoğlu, her yıl karşılıklı ziyaretler ve diplomatik değişim programı yürütmeye karar verdiklerini kaydetti.

 “MEKSİKA İÇİN HAVAALANINDA VİZE UYGULAMASI BAŞLATACAĞIZ”

 Vize konusunda ciddi kolaylaştırmalar sağlayan uygulamalara başlandığı için Meksika'ya teşekkür eden Davutoğlu, Türkiye'nin de Meksika vatandaşları için havaalanında vize uygulamasını başlatacağını kaydetti. Davutoğlu ayrıca, iki ülke arasında doğrudan uçak seferlerinin başlatılması için gerekli altyapının hazırlandığını, doğrudan seferlerin başlatılacağını belirtti.

 ARİZONA’DAKİ GÖÇMEN YASASI                            

ABD'nin Arizona eyaletinde yürürlüğe giren göç yasasının, yabancı düşmanlığını tetikleme konusunda kaygı uyandıran unsurlar içerdiğini ve bu konuda aynı kaygıları paylaştıklarını belirtti. Davutoğlu, Türkiye ile Meksika'nın teröre karşı mücadele konusunda da işbirliğinde kararlı olduğunu dile getirdi.

 ESPİNOSA’NIN AÇIKLAMALARI

 "Türk vataNdaşlarının, Meksika'ya gelip ülkemizin güzelliklerini paylaşmasını istiyoruz," diye konuşan konuk bakan Espinosa ise, vize kolaylığı için çalışmalar yürüttüklerini, Türk vatandaşlarının vize işlemlerini tamamen internet üzerinden yürütmesi için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını ifade etti. Espinosa, Meksika'da düzenlenecek İklim Değişikliği Konferansı için Türkiye'den büyük destek gördüklerini de belirtti. Meksika olarak tüm terör eylemlerini kınadıklarını vurgulayan Espinosa, organize suçlarla mücadelenin de güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

 “İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ NEDEN DAVET EDİLMEDİ?”

 Davutoğlu, bir gazetecinin, Ramazan ayının küskünlüklerin bitirildiği bir ay olması dolayısıyla AK Parti'nin düzenlediği iftar yemeğine İsrail Büyükelçisinin davet edilmemesini nasıl değerlendirdiği sorusuna karşılık, iftar sofralarının, herkesin hoşgörü içinde paylaştığı sofralar olduğunu belirterek, aynı çerçevede insan haklarına, insan canına olan saygının da evrensel bir değer olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

 “SORUMLULUKLARIN YERİNE GETİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

 "Bu saygı gösterilmediği zaman ya da bu saygı bir şekilde ihlal edildiğinde, dost olan taraflara düşen sorumluluklar vardır. Bu sorumlulukların yerine getirilmesini bekliyoruz. Ümit ederiz ki, herkes uluslararası hukuk ve insan hakları konusundaki bu temel değerlere saygı gösterir."

 “BREZİLYA’NIN GERİ ADIM ATTIĞI DOĞRU DEĞİL”

 Davutoğlu, Brezilya'nın İran konusunda geri adım attığı yorumlarının da gerçeği yansıtmadığını, Brezilya'nın çabalarını devam ettireceği konusundaki açıklamalarına rağmen bu tip basın haberlerine itibar etmenin doğru olmadığını söyledi.

 “NEREDE OLURSA OLSUN DESTEK VERİRİZ”

 İsrail ile Filistin arasında doğrudan barış görüşmelerinin Bulgaristan'da yapılması ihtimalinin Türkiye'nin bölgedeki etkinliğini nasıl etkileyeceği sorusuna karşılık Davutoğlu, bir toplantının mahallinin nerede olacağı konusunun, Türkiye'nin Ortadoğu'daki etkinliğini doğrudan etkileyecek bir konu olmadığını bildirdi. Davutoğlu, “Doğrudan barış görüşmeleri kalıcı barışı sağlayacaksa, nerede gerçekleşirse gerçekleşsin biz ona destek veririz," diye konuştu.

 EspinoDa, iki ülke arasında terörle mücadelede işbirliği konusunda ne gibi somut adımlar atılacağı yolundaki bir soru üzerine de, Birleşmiş Milletler'in terörle mücadele konusundaki anlaşmalarını imzalayan ülkeler olarak, bu anlaşmalarda altı çizilenlerin somutlaştırılması için çalışmak istediklerini söyledi.

 MUTABAKAT MUHTIRASI İMZALANDI

 İki bakanın sabah saatlerindeki görüşmesinin ardından bir işbirliği programı ve mutabakat muhtırası da imzalandı. Bakanlar, "T.C Hükümeti ile Meksika Birleşik Devletleri Hükümeti arasında, Eğitim, Bilim, Kültür, Sanat, Basın-Yayın, Gençlik ve Spor alanlarında 2011-2013 yılları için İşbirliği Programı" ile "T.C Dışişleri Bakanlığı ile Meksika Dışişleri Bakanlığı Arasında Yurtdışında Yaşayan Ulusal Toplulukların Desteklenmesinde İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası"na imza attılar.



Bu haber 926 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,712 µs