En Sıcak Konular

Başsavcı aday seçimi erkene alındı

0 0 0000 00:00 tsi
Yargıtay Birinci Başkanlığı, 4 yıllık görev süresi 20 Mayıs'ta dolacak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un yerine aday belirleme seçimini erkene aldı.

Başsavcılık için adaylar 12 Nisan Perşembe günü yapılacak seçimle belirlenecek.
 
Yargıtay Birinci Başkanlığı, kamuoyundaki ''HSYK'nın Yargıtay'ın 23 boş üyeliğine 15 Nisan 2007'de yapacağı seçimin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı adaylığını açıklayan bazı adayların lehine sonuç doğuracağı'' yönündeki spekülasyonları önlemek için harekete geçti.
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için adaylığını açıklayanların da olumlu görüşünü alan Birinci Başkanlık, aday belirleme seçimini Yargıtaya üye seçiminin yapılacağı 15 Nisan'dan önceye aldı.
 
Başsavcılık için aday belirleme seçimi 12 Nisan Perşembe günü Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda yapılacak.
 
Yargıtay Kanunu, Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun başsavcı adaylarını belirlemek için yapacağı seçimi, başsavcının 4 yıllık görev süresinin dolacağı tarihten ''en az 20 gün önce'' yapılacağını öngörüyor.
 
Yasanın bu hükmü gereği, 20 günden önce aday belirleme seçimi yapmaya engel bulunmuyor.
 
Ok'un görev süresi 20 Mayıs'ta doluyor
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ok'un, 4 yıllık görev süresi, 20 Mayıs 2007'de doluyor. Başsavcı Ok'un yaş haddinden emekliye ayrılması için yaklaşık 6 ayı daha bulunuyor. Ancak Nuri Ok, görev süresinin bitiminde emekliye ayrılacak.
 
Yargıtay Büyük Genel Kurulu, üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanacak. En çok oyu alan beş üye aday gösterilmiş olacak. Oylama sonucu, liste halinde Yargıtay Birinci Başkanlığı'nca Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunulacak.
 
Cumhurbaşkanı Sezer, 15 gün içinde gösterilen adaylardan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak seçecek. Yeni seçilecek Başsavcı, yaş haddinden emekliye ayrılmazsa 4 yıl için görev yapacak.
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için şu ana kadar, Yargıtay 2'nci Ceza Dairesi Başkanı Nedim Baran, 4'üncü Ceza Dairesi Başkanı Ünal Başoğlu, 5'inci Ceza Dairesi Başkanı Hayrettin Cevheroğlu, 7'nci Ceza Dairesi Başkanı Turan Demirtaş, 8'inci Ceza Dairesi Başkanı Zeki Aslan, 11'inci Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker ile halen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilliği görevini yürüten Abdurrahman Yalçınkaya aday olduklarını duyurdu.


cnn



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,661 µs