En Sıcak Konular

iyibilgi 2 aydır yazıyor, Hürriyet-Sabah yeni uyandı

13 Ağustos 2010 10:56 tsi
iyibilgi 2 aydır yazıyor, Hürriyet-Sabah yeni uyandı "Türkiye Akdeniz metastazlarını kelepçeliyor"

Gazeteci-Yazar Nedret ERSANEL, bu konuda ilkinin tarihi Haziran başına yani yaklaşık iki ay öncesine kadar giden beş yazı yazdı... İlki, Mavi derinlik: Amerikan şirketleri, 'burada bir şey var' dedi! başlığını taşıyordu ve fasılalı olarak, ilk ikisi hariç sanki birbirinden ayrıymış gibi duran, sonuncusu da dün yayınlanan yazılardı bunlar... Okurlarımıza anımsatmak için sayalım; Mavi Derinlik-2: Başbuğ 'oradaki şeyi' Gölcük'te söyledi mi?”, “'Mavi Marmara' kime karşıydı: İsrail’e mi ABD’ye mi?”, “Ak ve Kara deniz: Suyun kaldırma gücü ve son olarak dün (12 Ağustos) Ankara Ulus’ta, Atatürk heykelindeki atın hangi ayağı havada?”...

Ersanel dünkü yazısında ilk kez bir coğrafya çizdi ve hatta daha detayları olduğunu da hissettirdi...

Tam bunun üzerine hem dün daha küçük olarak Sabah Gazetesi, bugün de birinci sayfadan Hürriyet Gazetesi, “o şeyi” yazdılar.. Kıbrıs Rum Kesimi ile İsrail arasındaki “o bölgede” bulunan çok ama çok zengin enerji kaynaklarını!

Önce onu soralım.. Bunu kastediyordunuz değil mi?

Ersanel: Evet biri oydu. Ama bitmedi. Daha Akdeniz’in bir çok zenginliği (!) var.

İyibilgi: Bu kadar zamandır iyibilgi’de sizin yazdıklarınız dışında bunu fark eden olmadı mı?

Ersanel: Parçaları gören oldu tabi. Bana dramatik gelen kısa süre öncesine kadar İsrail’in gemilere saldırdığı bölgelerde büyük enerji kaynaklarını bulunduğuna ilişkin haberlerin pul kadar bile çıkmaması ve enerji uzmanlarının bu meseleden haberlerinin bile olmamasıydı. Yani kimseden bu kadar hengameli ortamda tüm haritayı birleştirmesini beklemeyelim ama kendi uzmanlık alanlarını bilmiyorlarmış. Dramatik. Tabii bunu sadece enerji uzmanları için demiyorum.. (Bazı) Uluslararası ilişkiler uzmanları için de diyorum.

İyibilgi: Akdeniz ile “büyük resim” arasındaki bağ tam çıktı mı şimdi ortaya.

Ersanel: Yok canım nerede?.. İskenderun’daki tatsız vaka dikkatleri burayı yönlendirmese, Kıbrıs, enerji yolları, limanlar, Rusya, İsrail hattı, Suriye, Filistin, taşeron denklemleri bile fark edilmezdi.

İyibilgi: Bir de Kıbrıs meselesi var.

Ersanel: Kıbrıs meselesi dediğiniz şu an yürütülen görüşmelerin bu yıl sonuna kadar sonuca bağlanması..

İyibilgi: Neden yıl sonuna kadar?

Ersanel: Sahi neden?..

İyibilgi: Güney Kıbrıs bu sefer uzlaşacak mı?

Ersanel: Şöyle denebilir; Güney Kıbrıs'ı artık Londra'ya sormayın. Ha, etkisi var mı elbette var.. Kremlin'e de sorun. Biraz lensleri silmek lazım.

İyibilgi: Belli ki Akdeniz’deki enerji denklemleri ayrı ve büyük çatışma alanları yaratacak daha.. Doğru mu?

Ersanel: Doğru. Bu konuda söylenecek daha çok bilgi var, yazacağız hepsini. Artık hakim basın da bunu fark etti ama konjonktür kamuoyunun bu meseleye konsantrasyonu için uygun değil. Tahminim yıl sonu yaklaştıkça bu konunun yükseleceğidir.

İyibilgi: Nedret bey, tam nasıl bir haritadan bahsettiğimizi coğrafi koordinatları ve “ilintilerini” vererek söyleyebilir misiniz?

Ersanel: Coğrafi koordinatları söyleyelim ama Akdeniz’deki her bir noktanın kendine göre pozisyonu, eylemleri ve perspektifleri var. Bunlar onlarca yazı eder. Genede kaba bir şey yapalım; İtalya’nın altından başlar bu stratejik gerginlik noktaları ve Güney Balkanlar’ı içine alarak (Kosova, Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan) devam ederek Yunanistan, Bulgaristan, Romanya (tamamının İsrail ile son dönem ilişkileri, ekonomik durumları, siyasi sallantıları, AB ile ilişkileri) Ege, adalar ve Karadeniz’e ulaşır. Karadeniz’de hakim güçler ile hakim olmak isteyen (ABD) güçler arasındaki hakimiyet ve Gürcistan türü dengesizliklerden, petrol yollarından, aramalarından, limanlardan güneye doğru inmeye başlar.. Güney Kafkaslar’a veya Hazar’a gitmiyoruz artık, bağlı ama ayrı bir miğferdir, birleşir ama Akdeniz’den değil Ortadoğu’dan.

İyibilgi: Karadeniz’den Akdeniz’e nasıl iniyor.

Ersanel: Türkiye’den tabi ama bunu rota olarak görmeyin. Ben Akdeniz bağlarının metastazlarını anlatıyorum.. İskenderun’a iner, Kıbrıs’a iner. Somut olarak da iner aslında. Rusya-Türkiye arasındaki enerji anlaşmaları budur ve aslında İsrail’e oradan da Hindistan’a kadar da gidecekti bu boru hatları. Konuyu bölmeyeyim.. İskenderun’dan Kıbrıs’a Suriye’ye İsrail’e gider. Böylece Akdeniz’in kuzey kıyıları-Fransa’nın hırslı atakları ile de birleşerek-tamamlanır. Burası enerji, deniz yolları, ulaşım, silahlı kuvvetler, ikili ve çoklu ilişkiler, süper güçler, çatışmalarla beslenir. Yani Kıbrıs Rum Kesimi’ni saymıyor muyuz? Tabi sayıyoruz ve bakın sadece enerji açısından değil ulaşım ticareti açısından de çok önemli bir noktadır orası. Kaç gemisi var bunların? Bilmek lazım.

İyibilgi: Aşağı inmiyor mu?

Ersanel: İndik işte İsrail’le hatta Suriye ile ama Mısır’da var ve asal oyunculardan biri de o. Şu anki Kahire yönetimi burada stratejik oyuncu olabilir mi? Olabilir ve ABD ile İsrail destekleyecek ama yıkıldıktan sonra!

İyibilgi: Mısır yıkılacak mı dediniz?

Ersanel: Yönetimi kastediyorum! Bu yönetim gidecek ve kurtuluşu yok. Nasıl gideceğinin yollarına girmeyelim ama biliyoruz ve birden çoktur. ABD ile “su”yu sayabilirsiniz. Fakat şimdi bir ucu Akdeniz’e bağlı da olsa siyaseten Mağrip’e de bağlı bir konu, girmeyelim. Ama şunu söylüyorum.. Mısır ABD’ye bağlı bir ülkedir boğazına kadar ve yine öyle kalacaktır. Yeni yönetim odur. Fakat artık Mübarek kötü sallanıyor. Buradan Ankara’ya da mesaj gönderelim. Suriye-Filistin-İsrail düzleminin bir ucu Mısır’dır ve gücünü bu alana yaymak isteyenler Mısır’ı izlesin lütfen. Çünkü İsrail’in de arkasıdır. Arkasını yasladığıdır! Dikkat lazım..  Ve tabii konu kaçtı değil mi?

İyibilgi: Yok hayır iyi gidiyoruz.. Akdeniz hakimiyeti şu an kimin elinde.

Ersanel: Konvansiyonel bir soru bu ve zaman kaybettirir. Stratejik açından biliyorsunuz bir ara Fransa’da (Akdeniz Birliği) denemişti. Ne oldu şimdi?  Yenildiler ve artık Suriye’ye girmeye, İsrail’e destek vermeye falan çalışıyorlar. Bugün için Akdeniz’deki tüm olayları bir güç ve hakimiyet çekişmesinin parçası olarak görmek zorundayız. Büyük oyuncular kimdir bölgede?. ABD, İsrail ve Türkiye. Peki Rusya yok mu?. Suriye’de limana, Yunanistan’daki bir liman eklense?

İyibilgi: Böyle bir durum mu var?

Ersanel: Olabilir de olmayabilir de, belki de bizden isterler. Karadeniz’de gerekli mesajları verdik, o sulara girmek isteyenlere.

İyibilgi: Yine ipucunu kaçırmadan tekrarlayayım.. Akdeniz’in hakimi kim?

Ersanel: Şu an bunun için çok yönlü ve çok oyunlu çekişmeler yaşanıyor Akdeniz’de. Uluslararası deniz hukuku önemli rol oynayacak. Ülkelerin ekonomik deniz alanları konusu önemli. Bu konuda daha çok uzmanın çıkıp konuşması gerekiyor. Mısır, Yunanistan, Kıbrıs, İsrail, Adriyatik ülkeleri ile bu konuda Türkiye’nin gayet başarılı ve iyi hesaplanmış adımları var. Atina durumun farkında ama sıkışıklığı aşamıyor, aşamadıkça kendine göre birşeyler yapmaya çalışıyor. Kıbrıs'ta da baskılanıyor. İyi. Ama oyun daha yeni başlıyor da denebilir. Bugün enerjinin bulunduğu yer yarın Batı Akdeniz’de çıkarsa işler yine karışır!

İyibilgi: Peki Mavi Marmara’ya yapılan da bu resmin bir parçası mı?

Ersanel: Yerinde bir soru.

İyibilgi: Enerji yolları politik ve stratejik yollarla kavuşuyor yani...

Ersanel: Hep öyle olmaz mı? Terör örgütünün ta yıllar öncesinden bu yana petrol hatlarında eylem yapması da öyledir, Boğazlar'ın tanker geçişlerine BP faciası ile birlikte çevreci bilinçle kilitlenmesi de, o kadar petrolün nereden gideceği de öyledir...  

İyibilgi: Final sorusu şu olmalı herhalde: Türkiye’nin bölge planı ne?

Ersanel: Pergel’in serbest ayağının çizdiği yerleri kelepçeliyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,188 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,137 µs