En Sıcak Konular

İTO Başkanı "evet" dedi

12 Ağustos 2010 19:10 tsi
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ağustos ayı meclis toplantısında konuşan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, konuşmasını 12 Eylül'deki referanduma ilişkin yaptı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ağustos ayı meclis toplantısında konuşan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, konuşmasını 12 Eylül'deki referanduma ilişkin yaptı. Bir ay sonra sandık başına gidileceğini hatırlatan Yalçıntaş, "1980 askeri darbesinde sonra yapılmış olan bu Anayasa bugüne kadar 16 defa değişikliğe uğradı. Önümüzdeki ay da 17'inci defa değişip değişmeyeceğini halk oylamasıyla kararlaştıracağız. Bizler, İstanbul Ticaret Odası olarak kurulduğumuz yıldan, 1882 yılından itibaren daima özgürlükleri savunduk, hür teşebbüsün yanında olduk, ifade özgürlüğünün yanında olduk, bireysel hakların ve demokratik özgürlüklerin yanında olduk. 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanında, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda, çok partili hayata geçişte, bu kararlı tavrımızı hep sürdürdük. Bizler her zaman özgürlüklerin arttırılmasından ve değişikliklerin yanında olduk" diye konuştu.

Kendisine, Türkiye'nin ekonomik anlamda referandumdan nasıl etkileneceği sorusunun yöneltildiğini anlatan Yalçıntaş, "Ben bu soruyu iki manada algılıyorum. Birincisi, eğer bu referandum Türkiye'de herhangi bir siyasi gerginliğe yol açarsa, ekonomi bundan olumlu veya olumsuz etkilenir mi? Bunun cevabı çok açık, Türkiye son 8 yılda artık kırılganlıklarını üzerinden atmış olan güçlü bir ekonomi haline geldi. Dolayısıyla bizler herhangi bir siyasi çalkantı yaşasak bile ekonomimizin bundan çok fazla etkileneceğini zannetmiyorum. Ama bu referandum Türkiye'nin ileriye doğru atacağı adımlar açısından, ileriye doğru göstereceği ekonomik gelişme açısından son derece önemli. Bizim hedefimiz Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içerisinde, AB'nin de ilk 3 büyük ekonomisi içerisinde girmek. Bunun yollarından en önemlisi de şüphesiz ki, daha özgür, gelişmiş, müreffeh bir Türkiye" dedi.

Yalçıntaş, siyasetle ekonomi arasında her zaman çok ciddi bir bağ olduğunu dile getirerek, "Siyasetin daraldığı, özgürlüklerin kısıtlandığı hiçbir ortamda ekonomik gelişme beklenemez. Bizim de Türkiye olarak bugün yakaladığımız ekonomik gelişmeye uygun daha özgürlükçü, daha müreffeh yeni bir Anayasa'ya ihtiyacımız var. Ben oda başkanı olarak bir yanlışa düşmememiz gerektiğinin de altını çizmek isterim. Bugün maalesef birçok çevre tarafından bu referandum bir politik duruş olarak algılanıyor. Biz bu referandumda ne bir partiyi destekliyoruz, ne de başka bir partiye muhalefet ediyoruz. Hiç kimsenin bu referandumu bir politik duruş olarak, bir partiye muhalefet veya başka bir partiye destek olarak algılamaması lazım. Çünkü böylesine bir algılama Anayasa oylamasının ruhundan uzaklaşmak demektir. Kendim 12 Eylül günü Anayasa oylamasına 'evet' diyeceğim. İnanıyorum ki, inşallah 12 Eylül günü Türkiye'de yeni bir sayfa açılacak" diye konuştu.

Öte yandan Yalçıntaş'ın referandumda 'evet' oyu kullanacağını açıklamasıyla birlikte salondaki üyelerin, kararı bir süre alkışlayarak desteklediği gözlendi.

hürriyet



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,432 µs