En Sıcak Konular

Yunanistan'da ortaöğretim sistemi iflas edebilir

12 Ağustos 2010 17:25 tsi
Yunanistan'da ilk ve ortaöğretimde çalışan öğretmenlerin toplu emeklilik başvurusu, devlet okullarında büyük öğretmen açığına neden oldu. 11 bin 466 öğretmenin emekliliğe ayrılmasıyla orta öğretim sisteminin çökebileceği ifade edilirken, ekonomik kriz ne

Yunanistan'ın içerisinde bulunduğu ekonomik kriz ve krizle mücadelede alınan kemer sıkma önlemleri, kamu sektöründe çalışanların haklarını kaybetme korkusu nedeniyle emeklilik dalgası genişliyor. Daha önce silahlı kuvvetlerde yaşanan toplu emeklilik talepleri, bu defa öğretmenlerin talepleri yüzünden ülkenin eğitim sistemini vurdu.

İLK VE ORTAÖĞRETİM SİSTEMİ ÇÖKEBİLİR

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Evi Hristofilopulu, öğretmenlerin geçen yıla göre iki kat daha fazla emeklilik talebinde bulunduklarını duyurdu. 11 bin 466 emeklilik başvurusu olduğunu açıklayan Hristofilopulu, buna rağmen yeni eğitim yılının en iyi şartlarda başlayacağını savundu. Yunan eğitim sisteminin çökmesi anlamına gelebileceği endişeleri dile getirilirken, ilköğretimde 3 bin 930, ortaöğretimde ise 7 bin 536 kişinin boşluğunun nasıl doldurulacağı bilinmiyor. Eğitim uzmanları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın şimdiye kadar bu kadar büyük bir sorunla karşı karşıya kalmadığı değerlendirmesinde bulundu. Yunanistan'da okullar, 13 Eylül'de açılacak.

ÖĞRETMENLER KAÇIYOR, OKULLARI KAOS BEKLİYOR

Yunanistan'da uzun yıllardan bu yana süren eğitim sistemi ile eğitim-öğretim sektöründeki yaygın sorunlar bir türlü giderilemiyor. Ekonomik kriz nedeniyle hükümetin meclisten geçirdiği yeni sosyal güvenlik sistemindeki değişiklikler, öğretmenlerin toplu biçimde emekliye ayrılma başvurusunda bulunmasına yol açtı. Yeni sosyal güvenlik yasasıyla maaş ve haklarda kayıplar yaşamak istemeyen öğretmenler, emekliliklerini istiyor. Okullarda öğretmen eksikliği nedeniyle çok sayıda dersin boş geçmesi bekleniyor.

Ekonomik kriz nedeniyle memur alımında yaşanan kesintiler, eğitim sektörünü de etkiledi. Bu yıl yüzde 50 daha az tayin ve görevlendirme kadrosu açılırken, emeklilik başvurusunda bulunan öğretmen sayısında ise yüzde 300'lük artış yaşandı. Eğitim uzmanları, sadece bu yüzdelere bakılarak bile okulların açılmasıyla birlikte yaşanacak karmaşa ve sorunların tahmin edilebileceği uyarısında bulunuyor.

2009 yılında 6 bin öğretmen işe alınırken, 4 bin 355 kişi emekli oldu. Okullarda 7 bin öğretmen kadrosu boş kaldı. Bu yıl ise sadece 2 bin 825 öğretmen ise alınırken, ilköğretim ve ortaöğretimde emekli olanların sayısı 11 bin 466 oldu.

7 AYDA 160 BİN EMEKLİ, KASALAR BOŞALDI

Yunan hükümetinin iflas etmekten kurtulmak için art arda uygulamaya koyduğu ekonomik tedbirler, zaten sorunlarla boğuşan sosyal sigortalar kurumlarını iyice zora soktu. Çalışanlar, büyük avantajları nedeniyle kitleler halinde emekliliğe ayrılıyor. Sadece son 7 ayda 160 bin kişi, emeklilik başvurusunda bulundu. Kamuda en yoğun emeklilik başvurusu, ordu ve eğitim sektöründe çalışanlardan geldi. Başvuru değerlendirmesinde son açamaya gelinirken, sosyal sigortalar kurumlarında alarm zilleri de çalmaya başladı. Kasaları uzunca bir süredir boş olan sigorta fonları, önümüzdeki aylarda da emeklilik başvurularının devam etmesi durumunda sistemin tamamen çökeceği uyarısında bulundu.

EMEKLİLİK FONLARI YENİ KRİZ HABERCİSİ

Kamu Çalışanları Refah Fonu, bu yıl 20 bin kişinin emeklilik tazminatı ödenmesi başvurusunu değerlendirmek zorunda. Fon'da ise nakit para bulunmuyor. Kaynak bulunsa bile bu kişilere 2 yıl sonra ödeme yapılabileceği ifade ediliyor. Kamu Çalışanları Refah Fonu'nun borcu 1 milyar Euro'yu buluyor. Yılsonuna kadar kaç kişinin daha emekli olacağını tam olarak hiç kimse tahmin edemiyor. Emekli olanlara 40 ila 45 bin Euro tazminat ödemesi yapılıyor.

Avrupa'nın yaşlı ülkelerinden olan Yunanistan'da 4 milyon emekli bulunuyor. Yeni başvurularla bu sayının artmasına kesin gözüyle bakılıyor. Sigorta fonları, borç paralarla sistemi döndürmeye çalışıyor. Ekonomistler, Yunanistan'ın dış borç ve bütçe açığı nedeniyle yaşadığı ekonomik krizin bir benzerinin, önümüzdeki yıllarda sosyal sigorta fonlarının iflasıyla gündeme gelebileceği değerlendirmesinde bulunuyor.

(CİHAN)



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,940 µs