En Sıcak Konular

Karadeniz kıyılarında 'rip' öldürüyor

12 Ağustos 2010 11:16 tsi
Karadeniz'de boğulma vakalarının artış göstermesine en büyük etken olarak gösterilen 'rip', bilinçsizlik nedeniyle ölümlere neden oluyor.

Kıyıdan, denize doğru oluşan akıntı olarak tanımlanan rip, saatte 70 kilometre akıntı hızı oluşturarak boğulmalara neden oluyor. En çok Karadeniz kıyılarının aşırı dalgalı olması nedeniyle sık görülen rip, can almayı sürdürülüyor.

Samsun'da denizde can güvenliğinin sağlanması amacıyla valilik bünyesinde komisyon oluşturuldu. Komisyon özellikle rip konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi için, eğitimlerin yapılması yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Çok iyi yüzme bilenlerin dahi akıntı hızından kurtulamadığı rip nedeniyle, Samsun'da 2.5 ay içerisinde 15 kişi boğularak hayatını kaybederken, çoğu Karadeniz'de can verdi. Samsun Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Sualtı Grup Amirliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Sualtı Kurtarma ve Sahil Güvenlik ekipleri ise boğulan kişileri denizden çıkarırken, yaklaşık 50 boğulma vakasında müdahale edildi. Özellikle vatandaşların yoğun olarak denize girdiği Atakum sahillerinde meydana gelen boğulma olaylarında rip, büyük bir tehlike olarak halkın karşısına çıkıyor. Rip ile karşılaştıklarında ne yapacaklarını bilmeyen vatandaşlar, ölümle burun buruna geliyor.

RİPTEN KURTULMA

Rip, kıyıya ulaşan çarpan veya kıyıda çatlayan dalgaların etkisine tepki nedeniyle oluşuyor. Kıyıya ulaşan suların tekrar denize dönmeleri ripi başlatıyor. Pek çok plajda bu oluşum, bazı bölgelerde kıyıya dik bir şekilde meydana geliyor. Rengi, çevresindeki su rengine nazaran daha koyu ve su derinliği fazla olarak kıyıdan görülebilen rip, yüzey çevresinde denizin yüzeyine göre daha kırışık hal alıyor.

Sabit, aniden oluşan, gezici ripler denizde görülürken, en tehlikelisi aniden oluşan rip olarak tanımlanıyor. Rip, anında en önemlisi ise sakin olunması gerekiyor. Direkt olarak kıyıya doğru yüzülmemesi gerekiyor. Yüzme ripten çıkmak üzere yanlara doğru yapılması gerekiyor. 20-30 metre genişliğinde oluşabilecek akıntı alanları göz önüne alınarak, eforun ona göre harcanması gerekiyor. Rip, ayak bineğine gelen su seviyesinden itibaren görülebiliyor. Bu nedende aşırı dalgalı havalarda denize girilmemesi öneriliyor. Özellikle mendirek ve denize doğru çıkıntı yapan kayalıklardan 30-40 metre uzakta durulması gerekiyor.

ajanslar



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    18,576 µs