En Sıcak Konular

Obama yönetimi bu defa solcularla kapıştı

12 Ağustos 2010 08:36 tsi
Gibbs, solcular için, "ancak Kanada sağlık sistemine geçip Pentagon'u ortadan kaldırırsak tatmin olurlar" dedi.

ABD'de ara seçim öncesi memnuniyetsiz solla Obama yönetimi arasında kavga koptu. Beyaz Saray sözcüsü Gibbs, sürekli eleştiriler getiren solculara, 'Uyuşturucu testinden geçirilmesi gereken deliler' deyince ortalık karşıtı. Gibbs tepkiler üzerine geri adım attı.

ABD yönetiminin kamuoyu karşısına en çok çıkan üyesi olduğundan ağırbaşlı, sağduyulu tavırlarıyla tanınan Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, Başkan Barack Obama’yı Cumhuriyetçi selefi George W. Bush’a benzeten solculara ateş püskürünce manşetlere çıktı. Tam da ara seçim döneminde Obama’ya destek olmaları beklenirken eleştiri yönelten Demokratların liberal kanadı ve diğer solcuları ‘uyuşturucu testinden geçirilmesi gereken deliler’ diye niteleyen Gibbs, tepkiler üzerine bir nevi özür diledi.

Radikal'in Amerikan ve İngiliz gazetesine dayandırdığı habere göre, Beyaz Saray sözcüsü, zaten Cumhuriyetçilerle muhafazakâr Tea Party hareketinin hedef tahtasındaki Obama’ya solcuların da yüklenmesine kızgınlığını şöyle anlattı: “(ABD Kongresi’nin en solcu vekili) Dennis Kucinich başkan olsa tatmin olmazlar. ‘Obama Bush gibi’ dediklerini duyuyorum. Bunların uyuşturucu testinden geçirilmesi lazım. Yani bu delilik.”

"PROFESYONEL SOL"

Gibbs, ‘ideolojik sağ’ gibi bir de ‘profesyonel sol’ olduğundan söz edip “Ancak Kanada sağlık sistemine geçip Pentagon’u (savunma bakanlığı) ortadan kaldırırsak tatmin olurlar. Ama gerçeklik böyle değil” dedi. Bu sözlerin büyük gürültü koparması üzerine Beyaz Saray sözcüsü liberal haber sitesi Huffington Post’a demeç verip durumu düzeltmeye çalıştı. Düşünüp taşınmadan konuştuğunu belirten Gibbs, “Çok fazla kablo televizyon izliyorum. Her gün, her gün, sinir bozucu oluyor. Dün birinin (26 milyar dolarlık devlet yardımıyla) öğretmenlerin işten çıkarılmasını önleme yasasını bankaları kurtarma yasasına benzettiğine şahit oldum” diyerek ekledi: “Ama bu görüşleri çoğunluğun paylaşmadığını biliyorum. O yüzden ben dahil hepimizin aramızda kavgayı bırakıp birlikte çalışması lazım.”

Gibbs’in çıkışı, Obama yönetiminin özellikle Demokrat Parti’nin sol kanadından eleştirilere ne kadar hassas olduğunu gösterirken, Amerikan medyasının köşe yazılarına da malzeme oldu.

GAZETECİLER KIZDI

Obama’nın değişim sloganını pek hayata geçirememesi, Bush’un Irak-Afganistan politikalarını sürdürmesi, Guantanamo’yu kapatma sözünü tutmaması, ekonomiyi kurtarma paketlerini sıradan vatandaş için etkili hale getirememesini eleştiren sol kanat, Gibbs’in yanıtına da cellallendi. ABD Kongresi’nin ilk Müslüman vekili olup Demokrat Parti’nin sol kanadından olan Keith Ellison, Gibbs’in çizmeyi aştığını söyleyip istifasını istedi. Liberal bloglardan Salon Gibbs’in sözlerinin ‘yarısının Richard Nixon’un paranoyak atıp tutmalarından diğer yarısının da Sarah Palin’in ‘Aşırı Sol’ karikatürleştirmesinden devşirildiğini’ söylerken, OpenLeft kısaca “Sevgili kararsız seçmenler, rezilsiniz. Sevgiler, Beyaz Saray” yorumunu yaptı.

NBC televizyonun sunucusu Keith Olbermann, Gibbs’e cevap vermekte gecikmedi. Olbermann, Gibbs’in kızgınlığını anlayabildiğini, ancak Beyaz Saray’ın ‘profesyonel sol’ yerine ‘profesyonel sağ’a’ hizmet ettiğini belirterek, yönetimin zayıf bir duruş sergilediğini ve ‘amatör sol’ izlenimi verdiğini söyledi.

dunyabulteni



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,670 µs