En Sıcak Konular

İstanbul artık 'yaşanılamaz' bir kent

0 0 0000 00:00 tsi
Yapılan araştırmaya göre İstanbul 215 şehir arasında genel yaşam kalitesi yönünden 13 sıra gerileyerek 121’e düştü

Merkezi Londra’da bulunan saygın kamuoyu araştırmaları ve danışmanlık şirketi Mercer Human Consulting geleneksel Yaşam Kalitesi Araştırması’nı yayınlandı. İki bölümde yayınlanan araştırmada bir dünya metropolü olarak tanıtılan İstanbul Sağlıklı Yaşam koşulları sıralamasında 215 şehir arasından 93’üncü olabildi. Genel Yaşam Kalitesi bölümünde ise geçen yıla oranla 13 sıra gerileyerek, 121’inci sıraya düştü.

Güvenlik, ulaşım, çevre ve sosyo-ekonomik faktörler gibi 39 kriter üzerinden yapılan Genel Yaşam Kalitesi araştırması sonuçlarına göre İstanbul birçok suç kentinin gerisinde kaldı. Geçen yıl 108’inci sırada yer alan İstanbul Sofya (Bulgaristan), Zagreb (Hırvatistan), Varşova (Polonya), San Juan (Porto Riko), Port Louis (Mauritus), Santiago (Şili), Papeete Port (Polinezya), suç şehri Sao Paolo (Brezilya), Limasol (Güney Kıbrıs) gibi şehirlerin gerisinde kaldı. Bu listede İstanbul gibi büyük metropollerden Paris 33, Tokyo 35, Lonra 39 ve New York 47’inci sırada yeraldı. 215 şehir arasında son sırada Irak’ın başkenti Bağdat yer aldı.

Sağlıkta da geride kaldık
AVRUPA standartlarında sağlık hizmeti sunmakla övünen İstanbul Sağlıklı Yaşam Koşulları sıralamasında da hayli geride kaldı. 215 şehir arasında 93’üncü olan İstanbul, birçok Avrupa başkentinin gerisinde kaldı. Araştırmada hastane sayısı, tıbbi yardım, salgın hastalıklar, temiz su kaynaklarına ulaşım ve hava kirliliği gibi kriterler gözönünde bulunduruldu. Bu sıralamada Amman, Vilnius, Manama ve Panama City gibi kentler İstanbul’u geride bıraktı. Ancak İstanbul, Atina, Varşova, Sofya, Bükreş, Riga gibi kentleri geride bırakmayı başarabildi. Sağlıklı yaşam koşulları listesinde son sırada ise Azerbaycan’ın başkenti Bakü yer aldı.

SAĞLIKLI YAŞAM KOŞULLARI LİSTESİ
1 Calgary (Kanada)

2 Honolulu (Hawaii)

3 Helsinki (Finlandiya)

4 Ottawa (Kanada)

5 Minneapolis (ABD)

6 Oslo (Norveç)

7 Stockholm (İsveç)

8 Zürih (İsviçre)

9 Katsuyama (Japonya)

10 Bern (İsviçre)

93 İstanbul (Türkiye)

39 KRİTER
15 BİN çalışanı bulunan Mercer, her yıl Sağlıklı Yaşam Koşulları ve Genel Yaşam Kalitesi araştırması yapıyor. Araştırma kriterleri sabit. Genel Yaşam Kalitesi araştırmasında kişi güvenliği, kişi sağlığı, genel güvenlik, ulaşım, siyasi, çevre ve sosyo-ekonomik faktörler gibi 39 kriter bulunuyor. Sağlıklı Yaşam kalitesi araştırmasında ise hastane sayısı, tıbbi yardım, salgın hastalıklar, temiz su kaynaklarına ulaşım ve hava kirliliği gibi etkenler göz önüne alınıyor. Merkezi Londra’da bulunan kamuoyu araştırmaları ve danışmanlık şirketi Mercer Human Consulting, insan kaynakları alanında dünya lideri. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 42 ülkede 180’den fazla şehirde danışmanlık hizmeti veriyor.

 
vatan



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,323 µs