En Sıcak Konular

İran ve Suriye'den Lübnan'a destek mesajı

11 Ağustos 2010 21:32 tsi
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki resmi bir ziyaret amacıyla bugün Suriye'ye geldi. Muttaki Suriye'nin tatil kenti Lazkiye'de Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından kabul edildi.

Esad'ın konutunda gerçekleştirilen görüşmenin ana gündem maddesini Lübnan ve Irak konuları oluşturdu. Esad ve Muttaki görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konular ve bölgedeki güven ve istikrar konuları masaya yatırdı.

İsrail ile Lübnan askerleri arasında yaşanan sıcak çatışmanın ele alındığı görüşmede İsrail'in son olarak Lübnan egemenliğini ihlal ettiği belirtilerek İsrail saldırılarına karşı Lübnan'ın desteklenmesi gereğine vurgu yapıldı. Esad ve İran Dışişleri Bakanı işgal altındaki Filistin toprakları konusuna değinerek, başta Kudüs kentinin Yahudileştirmesi olmak üzere, İsrail'in Filistinlileri yerlerinden ve topraklarından çıkarması konuları üzerinde durdu. Öte yandan İsrail'in tehlikeli ihlallerine sınır koyma ve Gazze'ye uyguladığı katı ablukayı kaldırmasının gereği vurgulandı.

Irak konusunda ise Esad ve Muttaki, Irak halkının desteğini alacak, ülkenin toprak bütünlüğü, güvenliği ve istikrarını sağlayacak ulusal bir hükümetin derhal kurulması gereğinde mutabakat sağladı.

Görüşmede ayrıca Devlet Başkanı Esad İran Dışişleri bakanı Muttaki'den ülkesinin nükleer dosyasına ilişkin son gelişmeler hakkında bilgi aldı. Esad bu bağlamda İran ile Viyana grubu ile yapılacak görüşmelerin kayda değer ilerlemeler sağlaması temennisinde bulundu.

Görüşmeye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim ve İran'ın Şam Büyükelçisi katıldılar. Aynı çerçeve altında Devlet Başkanı Yardımcısı Faruk el-Şara ve Dışişleri Bakanı el-Muallim İran Dışişleri Bakanı Muttaki ile birer görüşmede bulundular.

Suriye lideri Esad geçtiğimiz Pazar günü İran İslam Cumhuriyeti Mürşidi Baş Danışmanı Ali Ekber Vilayeti ile Şam'da yaptığı görüşmede İsrail'in Lübnan topraklarına saldırısı ve Irak Hükümeti Kurulması konularını ele alınmıştı. Esad geçtiğimiz Şubat ayında da Şam'da İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşmelerde bulunarak karşılıklı vize uygulamalarının kaldırılmasını içeren işbirliği anlaşması imzalanmış ve Mart ayından itibaren anlaşma uygulanmaya başlanmıştı.

cihan



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,504 µs