En Sıcak Konular

86 yıl aradan sonra ibadete açıldı

11 Ağustos 2010 16:38 tsi
Romalılar Dönemi'nde yapılan Ala Camisi aradan 86 yıl geçtikten sonra ibadete açıldı.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, Romalılar Dönemi'nde yapılan daha sonra kilise ve camiye dönüştürülen Ala Cami, ''Anıt Eser Ala Cami Projesi'' çerçevesinde restorasyon çalışmalarının büyük ölçüde tamamlanmasının ardından 86 yıl sonra ibadete açıldı.

 

Kadirli Müftüsü Orhan Öncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin sembolü haline gelen, Roma, Doğu Roma ve Türk medeniyetlerini bir arada yaşatan Ala Cami'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmalarının büyük ölçüde tamamlanmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı kanalıyla kendilerine devredildiğini söyledi.

 

Öncü, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yazı ile tarihi dokunun muhafaza edilmesi, gerekli güvenlik önlemlerinin alınması kaydıyla Ala Cami'nin Kadirli Müftülüğünce ibadete açılmasının uygun görüldüğünü belirterek, ''1924 yılında kapatılan tarihi Ala Cami'nin yapılan yoğun çalışma sonrası ibadete açılması vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. 86 yıl aradan sonra Ala Cami'de ilk teravih namazı kılındı. Camideki eksikleri en kısa zamanda tamamlayarak adına yakışır hale getireceğiz'' dedi.

 

Bu arada, 86 yıl sonra camide namaz kılmanın mutluluğunu yaşayan vatandaşlar ise caminin ibadete açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.


-ALA CAMİ'NİN TARİHÇESİ-


Romalılar tarafından sert taşlarla manastır olarak inşa edilen yapıya 5. yüzyılda da Doğu Romalılar tarafından kilise ilave edildiği biliniyor.

 

Bölgede, 1133 yılında meydana gelen büyük depremde hasara uğrayan kilise, 1147'den sonra Haçlılar tarafından yumuşak taşlarla onarıldı. Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey'in, Sarı Kaplan namıyla anılan oğlu Kasım Bey, 1488 yılında bu kiliseyi camiye çevirerek ''Alaüddevle Mescidi'' adını verdi.

 

Cami, 1691 yılında Rakka'dan (Suriye) firar eden aşiretlerce yağma ve tahrip sonucu kullanılamaz hale geldikten sonra 1865 Islahatı'nda Binbaşı Hüsnü Bey tarafından restore ettirilerek cami ve medrese olarak yeniden hizmete girdi.

 

Alaüddevle adı daha sonra ''Ala Cami'' adını aldı. Yapı, 1868'de bir yıl askeri levazım ambarı, 1873-1875 yılları arasında yaz aylarında aşar zahire ambarı olarak kullanıldı. Tarihi yapı, 1865'ten 1924'e kadar aralıksız cami ve medrese olarak hizmet verdi.



Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,393 µs