En Sıcak Konular

Komuta kademesindeki derin kaygı ne?

11 Ağustos 2010 15:23 tsi
Komuta kademesindeki derin kaygı ne? İşin sırrı kozmik odada olabilir...

Taraf gazetesi yazarı ve Ankara temsilcisi Lale İbrahim'in köşe yazısından ilgili kısım:

...

Bu ülkede ordu 5 kez, kanlı ve kansız olmak üzere siyasete müdahale etti. Her müdahalenin gerekçesi farklı idi yani darbe gerekçeleri her seferinde laikliği koruma olmadı.

Geçelim artık bu “Laikliği, Cumhuriyeti koruma, kollama görevi,” bahanelerini, inandırıcılığı ciddi şekilde sorgulanmaya başlayan bir söylem bu. Ordunun derdi, özerk yapısıyla devlet içinde devlet olarak kalma geleneğinin kırılmasına karşı sonuna kadar direnmek. Son YAŞ krizi de gösterdi ki asker, hükümetin ve Başkomutanı sıfatını taşıyan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, birlikte çalışacakları komutanları belirlemelerine karşı anlamsız ama çok ciddi direnç gösterdi.

TSK, “Ben, çok nadiren de olsa siyasi karar vericiler atamalara karışsa da bu alanda tekelimi koruyorum ve karışmayın,” demek istedi ama bu kez sökmedi. Siyasi iktidar kanunlardan kaynaklanan hakkını bu kez sonuna kadar kullandı.
 
YAŞ krizi de gösterdi ki asker bazı tavizler koparma karşılığında vuruşarak ya da direnerek kışlasına çekilme sürecini sürdürüyor. TSK da derinlerdeki kaygının, askeri yargı sistemi yoluyla kamuoyundan ve siyasi otoritelerden kolaylıkla gizlenen kimi anayasa dışı hareketlere ilişkin dosyaların açığa çıkması olduğunu düşünmemiz lazım. Geçen yıl Aralık ayında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik asker bağlantılı suikast iddialarıyla ilgili sivil savcıların TSK’ya ait sır bilgilerin yer aldığı kozmik odaya girmelerine nasıl bir direnç gösterilmişti hatırlayalım. Bu direncin arkasında bazı kanun dışı olabilecek bilgilerin açığa çıkmasından kaynaklanan ciddi endişe yatıyor olabilir.

İtalyan derin devleti ya da kayıt dışı devleti Gladio’daki sır perdesinin aralanmasında askerî bilgilere erişimin önemli ölçüde rol oynadığını da bu arada hatırlatalım.

Askerin, bazı suçların aydınlatılmasına yarayabilecek belgeleri sivil mahkemelerden kaçırmak istemesi kendi başına devlet yönetiminde çok ciddi bir zafiyet olarak karşımızda duruyor. TSK komuta kademesinin, son YAŞ krizinde de sergilediği kanunlara karşı direnç üzerinde de ciddi şekilde düşünülmesi gerekiyor.

Bir askerî kaynağım şöyle diyor: “TSK İç Hizmet Kanunu’nun 13’ncü maddesinde, askerliğin temelinin disiplin olduğu belirtilir ve disiplinin tanımı yapılır. Disiplinin tanımının ilk ve en önemli unsuru kanunlara ve nizamlara itaat etmektir. Bu yılki komutan atamalarında, hükümetin kanunlardan kaynaklanan yetkisine ipotek koyma ve başkaldırmaya yönelik tutum ve yaklaşımlar disiplinsizlik; hükümetin aldığı tedbirler de bozulan disiplinin tesis edilmesi olarak görülebilir.”

Gördüğünüz üzere asker, kendi oluşturduğu gelenek ya da teamül, adına ne derseniz deyin kırılmak istenince yani özerk alanına girilince yasa masa tanımıyor(du).

Herkesle şu konuda iddiaya girmeye hazırım;

Ergenekon ile başlayıp Balyoz ile devam eden darbe iddialarına ilişkin davalarda TSK içinden çok sayıda askerin suçlanması ve YAŞ kriziyle devam eden süreçte; siyasi otoritenin ağırlığını koymuş olması TSK komuta kademesi dışında pek çok subayı da rahatlatmış bulunuyor.



Bu haber 1,335 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,294 µs