En Sıcak Konular

Güçlü Türkiye için güçlü 'evet' şart

11 Ağustos 2010 13:30 tsi
Emekli cumhuriyet başsavcısı ve Hukukçular Derneği üyesi Reşat Petek, demokrasi ve temel insan haklarının egemen olabilmesi için referandumda güçlü bir şekilde 'evet' denilmesinin zaruri olduğunu söyledi.

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (HÜRSİAD) davetlisi olarak Gaziantep'e gelen Reşat Petek, derneğin üyelerine referandum hakkında çeşitli bilgiler verdi. 12 Eylül 2010'da yapılacak referandumunun darbe anayasasının güçlü bir şekilde değiştirilmesi için büyük bir fırsat olduğuna dikkat çeken Petek, darbeci zihniyetin, askeri- yargı ve sivil bürokraside yer edindiğini ifade edere, bugün yaşananların, bu erklerin ellerindeki gücü kaybetmek istememelerinden kaynaklandığını kaydetti.

Hukukun aleni şekilde söz konusu güçler tarafından ihlal edilmesinin önüne geçmek, demokrasi ve temel insan haklarının egemen olabilmesi için referandumda güçlü bir şekilde 'evet' denilmesinin zaruri olduğuna vurgu yapan Petek, şöyle devam etti: "Şimdi darbe anayasasını değiştirmenin, güçlü bir adım atmanın tam zamanı. Anaların gözyaşının dinmesi ve huzurun tesisi için sandıktan güçlü bir 'evet' çıkmalı. Çünkü yakın geçmişte insanlar taktıkları gümüş yüzükten, başörtülerinden dolayı fişlendi, işlerinden kovuldu. Emirle kişilerin temel hak ve hürriyetleri ellerinden alınamaz, ama alındı. Bu nedenle sizleri referandumda güçlü bir 'evet' demeye davet ediyorum."

Türkiye'de normal vatandaşa karşı işleyen hukukun bazı kesimlere karşı işlemediğine dikkat çeken Petek, Türkiye'de 12 Eylül darbe anayasasının getirdiği sorunlara da değindi.

Darbe anayasası nedeniyle hukukun bazı kesimlere işlemediğini belirten Petek, Cumhuriyet'in kurulduğu tarihten bu yana görevini kötüye kullanma, rüşvet alma gibi suçlardan ceza almış bir tane yüksek yargı mensubunun bulunmadığını kaydetti.

Petek, "Hepsi sütten çıkmış ak kaşık gibi mi? Yoksa işlenen suçlara rağmen yargılama yolunu kapatan bir mekanizma mı var?" diye sordu. Askeri bürokrasi için de aynı durumun söz konusu olduğunu anlatan Petek, "Mahkeme kararıyla suç işlediği, mahkeme kararıyla ortaya konan ve hakkında yakalama kararı verilenler 15 gündür derdest edildi mi? Normal bir vatandaş için bir yakalama kararı olsaydı, herhalde bir operasyon düzenlenir mahkemeye teslim edilirdi. Hukuken yapılması gereken de budur. Ama şimdi emeklisi ile muvazzafı ile ordu evinde barınak oluşturulmuş, hukuk devletinde herkesin saygı göstermesi gereken mahkeme kararı infaz ediliyor. Ondan sonra kamuoyu aptal zannedilip bu millete diyorlar ki, 'Yakalama kararı tebliğ edilmedi de onun için derdest edilmiyor.' Yakalama kararı tebliğ edilmez infaz edilir. Tebliğ olunan davetnamedir. Yakalama kararını güvenlik birimi infaz eder. Yakaladığı kişiyi bulduğunda senin hakkında yakalama var. Gerekçesi budur. Buyurun adliyeye. Gelmezse zorla getirilir. Peki, siz bunun uygulandığını görüyor musunuz? Hayır. Uygulamayanlara bir hesap sorulabiliyor mu? Hayır." diye konuştu.

HÜRSİAD'ın düzenli olarak organize ettiği "Ayın Konuğu" programının davetlisi olarak Özel Cahit Nakıpoğlu İlköğretim Okulu Konferans Salonu'nda çok sayıda iş adamıyla bir araya gelen emekli cumhuriyet başsavcısı ve Hukukçular Derneği üyesi Reşat Petek "12 Eylül referandumunun darbe anayasasının güçlü bir şekilde değiştirilmesi için büyük bir fırsat olduğunu söyledi ve 12 Eylül referandumunda güçlü bir anayasa için iş dünyasından 'evet' desteği istedi.

HÜRSİAD Başkanı Mehmet Taşdemir de referandumu önemsediklerini ifade etti. Taşdemir, "Ülkemiz adına, demokrasimiz adına, partiler üstü bu referandumda 'evet' çıkması; daha öngörülebilir, daha müreffeh, daha dayanıklı bir ekonomi ve daha güçlü bir demokrasi olacağına inanıyoruz. 12 Eylül'deki referandumun kapsamı keşke daha geniş olsaydı, ancak bu referandumda 'evet' demenin daha iyi bir demokrasinin ilk adımı olacağına inanıyoruz. Türkiye'nin bugüne kadar çektiği sıkıntıların sabır ve demokrasi taleplerini geliştirdi. Bugün yaşadığımız gerilim, 60'ların, 70'lerin ve 80'lerin askerî darbesi, 97'nin 'balans ayarı'nın ardından gelinen noktayı göstermesi bakımından dikkat çekicidir. Zira sistemi askıya almadan, hükümeti devirmeden, sistem içinde kalarak mücadeleyi öğrendiğimizin belgesidir." dedi.

Programın Reşat Petek'e, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Başkanı Cahit Erbalcı tarafından plaket verdi.

 
cihan



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,657 µs