En Sıcak Konular

Ucuz tatil hayali kabusa dönüştü

11 Ağustos 2010 12:59 tsi
Kliması çalışmayan, duşu olmayan bir oda; küfür eden personel, pis havuzlu bir otel... Kimse tatil deyince bunları düşünmüyor ancak yaz döneminde en çok şikayet turizm sektöründen geliyor. İşte dikkat edilmesi gereken noktalar:

Bütün bir yıl hayalini kurduğunuz tatil için aylar öncesinden rezervasyon yaptırdınız. Tatil paketi satan onlarca acente arasında en uygununu bulup, tek tek özelliklerini okuduğunuz otel için ödemenizi yaptınız.  Bavulunuzu alıp güzel bir tatil hayaliyle gittiğiniz yerde yaşadıklarınız, hayalini kurduğunuz tatili kabusa dönüştürmesin.

Tüketici Hakları Merkezi’nden verilen bilgiye göre yaz döneminde en çok şikayet edilen konuların başında turizm şikayetleri yer alıyor.  Kimisi taahhüt edilen özellikleri bulamazken, kimi müşteri servisten şikayetçi. Öyle ki müşteriye küfür eden yönetici bile var. İşte tatile kabusa dönüşenlerin şikayetleri ve Tüketici Hakları Merkezi’nin uyarıları.

A.T adlı tur şirketi üzerinden N. V. I. E. P.  Oteline rezervasyon yaptıran M G. “Bir sene boyunca hayal ettiğim tatilin berbat edilmesi ve böyle berbat bir  tatile her aybaşı kredi kartından düzenli taksit ödemek çok ağrıma gidiyor.  Bana yol gösterirseniz sevinirim.” diyerek Tüketici Hakları Merkezi’ne yaşadığı sorunları aktardı.

M.G., sözleşmede vaat edilen oda ile kaldığı oda arasında fark olduğunu, oda klimasının arızalı, havuzların bakımsız olduğunu, odada sıcak su sorunu yaşadıklarını, tabak ve bardakların pis olduğunu belirterek günlüğü 504 TL olan aile odası için erken rezervasyonla 3 bin 500 TL verdiğini ve pişmanlığını dile getirerek çözüm yolları için yardım isteyenlerden.

KÜFÜR EDEN OTEL YETKİLİSİ

Tatili kabusa dönüşen bir başkası ise Alanya’da A.B isimli Hotel’de kalan H. D… Müşteri bir otel yetkilisinin kendisine küfür ve hakaretler ettiğini dile getirerek bunların jandarma tarafından da tutanaklara geçirildiğini ifade ederek yaşadığı sorunu TÜ-MER’e aktardı.

Otele giriş sırasında otelde yetkili konumda bulunan T.Ç ile tartışma yaşadıklarını dile getiren H.D. şikayet mailinde, otelde kaldığı sürece T.Ç’nin tacizkar sözleriyle karşılaştığını ve en sonunda T.Ç’nin kendisine küfür ettiğini bildirdi.

TUR FİRMASINDA MUHATAP YOK

Şikayetçilerden S.T. I ise S. T adlı seyahat firmasından ‘Tatil paketi kazandınız’ telefonu aldıktan sonra kendilerine sunulan 2 bin 500 TL’lik ön ödemeli tatil seçeneği sonrası firmadan yetkililere ulaşamadığını, ulaştıklarının ise kendisine vaat edilen ürünlerin dışında seçenek sunduğunu bildirdi.

REZEZVASYON İPTAL AMA PARA YOK

İpek C. Adlı tüketici ise internet üzerinden tatil paketi satan firmadan yaptırdığı rezervasyonu iptal ettirmesine rağmen, ödediği ücreti geri alamadığınını belirterek Tüketici Hakları Merkezi’nden bu konuda yardım istedi.

YAZ AYLARINDA TURİZM ŞİKAYETLERİ ARTIYOR

Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER’den yapılan açıklamada  Şikayet Komitesine özellikle yaz tatili sonrasında ulaşan başvuruların önemli bir çoğunluğunu turizm şikayetleri oluşturduğu bildirildi.

Yapılan açıklamada şikayetler şöyle sıralanıyor:

1)      İnternette, tanıtım broşüründe, reklam veya ilanında vaat edilen hizmetlerin gerçekleşmemesi,

2)      Ulaşım araçlarının hareket, dönüş tarihi ve saatlerinde yaşanan problemler,

3)      Paket turların süresi,

4)      Duraklama yerleri, güzergâhlar, ulaşım araçlarının cinsi,

5)      Konaklama yeri ve sınıfı, bunların süreleri,

6)      Oda yetersizliği,

7)      Personel eksikliği ve personelin eğitimsizliği,

8)      Yemek öğün sayısı, rehber hizmetlerinde yaşanan aksamalar,

9)      Temizlik ve hijyen eksikliği,

10)   Elektrik – su kesintileri vb. arızların zamanında giderilmemesi

11)   Sözleşmelerin tek taraflı olarak hazırlanması ve bir suretinin tüketiciye verilmemesi,

 
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Bu şikâyetlerin önüne geçmek ve ileride oluşabilecek hukuki sürece delil oluşturmak amacıyla tatile çıkacak olan vatandaşlara şu uyarıları yaptı:

* Tatile çıkacak olan tüketicilerin öncelikle yasal seyahat acentelerini tercih etmeleri gerekmektedir.

* Mutlaka sözleşme yapılmalı ve yapılan sözleşme 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna göre düzenlenmeli, bir nüshası tüketici tarafından temin edilmelidir.

* Seyahat öncesinde firma tarafından vaat edilen özellikler şifahen değil yazılı olarak sözleşmeye geçirilmelidir.

* Seyahat esnasında oluşan aksaklıklar tarih, saat ve yer belirtilerek not alınmalıdır. İleride oluşabilecek hukuki sürece katkı sağlanması açısında oluşan ayıbın kamera veya fotoğraf çekimi yapılmalı, eğer mümkünse yanınızda bulunan kişilerin veya tatilinizi paylaştığınız başkaca şahıslarla birlikte tüm olumsuzluklar tutanak altına alınmalıdır.

* Oluşan olumsuzlukların hangi yetkili ile paylaştığınızı ve neticesinin ne olduğu mutlaka not alınmalıdır.

NEREYE ŞİKAYET EDİLEBİLİR?

Tatil sonrasında herhangi bir sebeple mağdur olan tüketicilerin haklarını aramaları için il ve ilçelerde kurulu bulunan ve ücretsiz hizmet veren Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ne ve ayrıca parasal miktarına göre Tüketici Mahkemeleri’ne müracaat etmeleri gerekmektedir.

İhsan Aydın-Haber7



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,041 µs