İlk ateşi aktivistler açtı | " /> İlk ateşi aktivistler açtı | "/>

En Sıcak Konular

Aşkenazi: İlk ateşi aktivistler açtı

11 Ağustos 2010 12:48 tsi
Aşkenazi: İlk ateşi aktivistler açtı İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, Mavi Marmara baskını soruşturan Turkel Komisyonuna verdiği ifadesinde 31 Mayıs'taki kanlı operasyonu savundu.

İlk ateşi gemideki aktivistlerin açtığını söyleyen Aşkenazi, operasyonun tüm sorumluluğunun kendisinde olduğunu belirtti.

Önceki gün Başbakan Benjamin Netanyahu, dün ise Savunma Bakanı Ehud Barak’ı dinleyen İsrail komisyonu, dokuz kişinin ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara baskınıyla ilgili olarak bugün de Genelkurmay Başkanı Aşkenazi’nin ifadesini aldı.  

Ordunun eylemlerinin sorumluğunu üstlendiğini belirten Aşkenazi, komisyonun askerlerini çağırmasına gerek olmadığını söyledi.

Operasyona katılan askerlerle “gurur” duyduğunu ifade eden Aşkenazi, “Komandolar, sakin, cesur ve İsrail Silahlı Kuvvetleri değerleri doğrultusunda etik davrandı” diye konuştu.

"İLK ATEŞİ AKTİVİSTLER AÇTI"

Aşkenazi ifadesinde, askerlerinin aktivistlerden birinin ateş açması üzerine silah kullandığını söyledi.

"İlk askerin gemiye inmesinden sonra ikinci asker vuruldu" diyen İsrail Genelkurmay Başkanı, yaralı askerin kendisini midesinden vuran aktiviste ateş açtığını söyledi.

Aşkenazi ayrıca, “Operasyonun başladığı andan itibaren koşulların emsalsiz olduğu belli idi” dedi.

Aşkenazi, komandoların eylemlerini “orantılı ve doğru” olarak da nitelerken, operasyonun sonuçlarının böyle olacağının tahmin etmemenin imkansız olduğunu belirtti.

"İHH HAKKINDA YETERLİ BİLGİMİZ YOKTU"

Aşkenazi, komisyon başkanı ve emekli Yüksek Mahkeme Yargıcı Jacob Turkel'in, İsrail istihbarat örgütlerinin, Mavi Marmara gemisinde İHH eylemcilerinin bulunduğu bilgisini daha önceden edinmekte nasıl başarısız olduğu yönündeki sorusuna ise İHH hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarını ve bu örgütü soruşturmadıklarını daha önce de söylediğini, İHH'nin, diğer örgütler gibi öncelikliler listesinde yer almadığı yanıtını verdi.

Komisyona ifade veren tek asker olan Aşkenazi, “Bir operasyon öncesinde hiçbir zaman mükemmel istihbarat yoktur ve bir operasyon hemen hemen hiçbir zaman tam öngörüldüğü gibi yürümez. Başarı ile sorun çıkması arasındaki fark, bir saç teli kadar incedir” ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE İSRAİL'İN DÜŞMANI DEĞİL"

Aşkenazi ayrıca, Türkiye'nin İsrail'in düşmanı olmadığını ve gelecekte asla düşmanı olmamasını umduğunu ifade ederek, "Mevcut krize rağmen Türkiye ile askeri bağlantılarımız var" diye konuştu.

Savunma Bakanı Barak dünkü ifadesinde "siyasi düzeyde verilen tüm emirlerin mesuliyetini" üstlenmişti. Ancak üstü kapalı bir biçimde orduyu da suçlayan Barak, bu operasyonun gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği konusunda ordunun hükümeti uyarması gerektiğini söylemişti.

hurriyet



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,235 µs