FLAŞ! Türkiye Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nda geçtiğimiz yıl mart ayında eski Büyük Üstat Kaya Paşakay ve iki yöneticinin ihraçlarıyla başlayan çalkalanma, tarihinde ilk kez toplu istifaların" /> FLAŞ! Türkiye Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nda geçtiğimiz yıl mart ayında eski Büyük Üstat Kaya Paşakay ve iki yöneticinin ihraçlarıyla başlayan çalkalanma, tarihinde ilk kez toplu istifaların"/>

En Sıcak Konular

Mason locası, toplu istifayla sarsıldı

0 0 0000 00:00 tsi
Mason locası, toplu istifayla sarsıldı FLAŞ! Türkiye Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nda geçtiğimiz yıl mart ayında eski Büyük Üstat Kaya Paşakay ve iki yöneticinin ihraçlarıyla başlayan çalkalanma, tarihinde ilk kez toplu istifaların

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın Büyük Üstadı Asım Akin, düzenledikleri Cumhuriyet Balosu'nda kürsüye, ellerinde asa olan 3 kişinin eşliğinde gelmişti. 
Eski büyük üstatlardan Demir Savaşçın ve 5 yönetim kurulu üyesi ile 3 yedek üye istifa etti. Böylece 19 yönetim kurulundan 5'i görevinden ayrıldı. İzmir'deki istifalar locayı yönetim boşluğuna düşürürken masonlar mevcut yönetime sert suçlamalar yöneltiyor. Locada, Büyük Üstat Asım Akin'e dönük çok büyük tepkiler olduğu ve haziranda yapılacak genel kurulda aday olsa bile devrileceği söylentileri ayyuka çıktı. Eski yönetim kurulu üyesi Yalçın Erceber, toplantının 14 Mart'ta yapılmasına rağmen ihraç kararlarının 11 Mart 2006 tarihli karar defterine işlendiğini, bunun için daha önceden boş kağıda attırılmış imzaların kullanıldığını belirtiyor.

Mason Locası'nda fırtına dinmek bilmiyor. Eski Büyük Üstat Kaya Paşakay, Büyük Sekreter Koray Darga ve Büyük Hazine Emini Prof. Dr. Ali Sait Sevgener, Mart 2006'da 'yolsuzluk' gerekçesiyle ihraç edilmişti. İhraçların arkasında başka sebepler arayan mason üstatları, 'yolsuzluk' iddialarını gerçekçi bulmuyor. Yaşanan istifalara bir de mülkiye müfettişlerinin talimatıyla yapılan tüzük değişikliği eklendi. 4 Mart 2007'de tüzük değişikliği için yapılan olağanüstü genel kurulda da, bir eski büyük üstat ve 3 yönetim kurulu üyesi yedekleriyle birlikte istifa etti.

Demir Savaşçın, verilen bir önerge lehinde konuşunca Asım Akin ve eski büyük üstat Tunç Timurkan, el kol hareketleri yaptı. Savaşçın, büyük üstat tarafından 'sözünde durmamakla' suçlandı. Bundan rahatsız olan Savaşçın, Büyük Görevliler Kurulu'ndan istifa etti. Ardından İzmir Vadisi'nden Haluk Kahyaoğlu, Erkan İmrek ve Berkhan Savaşçın isimli 3 yönetim kurulu üyesi 7 Mart'ta istifalarını verdi. İstifa dilekçesinde, tüzük değişikliği gibi önemli bir konuda uzlaşma sağlama ihtiyacı dahi güdülmediği eleştirisi getirildi.

İstifalar loca gündemine bomba gibi düştü. Konu, Büyük Görevliler Kurulu'nun 17 Mart'taki toplantısında ele alındı. Seçimlere 2 ay kala İzmir vadi başkanlığının boş bırakıldığına dikkat çekilerek, "Türk masonluk tarihinde ilk defa rastlanacak bir şekilde Büyük Görevliler Kurulu üyeliğinden toplu istifa yaşanmaktadır. Toplu istifanın masonlukta önemli suç oluşturacağını göz önünde bulundurarak hareket etmelisiniz. Haber verilmeksizin bütün İzmirli kardeşler bir toplantı yapmışsa bu davranış bir örgütlenme şekline dönüşür ve masonik bir suç işlenmiş olur." denildi.

Locadaki çatlak, haziran ayında yapılacak genel kurula da yansıdı. Akin'i devirmek için farklı gruplar kolları sıvadı. Şimdiden 4 adaydan söz ediliyor. Alınan bilgilere göre, yönetim kurulu için yapılan ön seçimlerde Akin'in desteklediği adaylar ya liste dışı kaldı ya da son sıralara girebildi. Akin'in İstanbul'da en büyük destekçisi olduğu iddia edilen Naif Timur, 22 kişilik listede 14. sıraya girebildi. İstifa eden Yalçın Erceber'in en çok oyu alan 2. kişi olması, Asım Akin'e mesaj olarak yorumlandı.
 
zaman



Bu haber 2,833 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,112 µs