En Sıcak Konular

Aman markete gideyim demeyin!

11 Ağustos 2010 11:28 tsi
Uzmanlar, oruçluyken gıda alışverişi yapılmaması konusunda uyarıyor...

Tüketiciler Birliği, vatandaşları her yıl Ramazan ayında artan gıda alışverişlerinin aç karnına yapılmaması, oruçluyken zaman geçirmek adına markete gidilmemesi konusunda uyardı.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl Ramazan ayında vatandaşların, iftar ve sahur sofralarını zenginleştirmek için diğer aylara oranla daha fazla gıda alışverişi yaptığını söyledi.
Ramazandan birkaç gün önce market, pazar ve çarşı alışverişlerinde büyük hareketlilik yaşandığını ifade eden Kaya, bu dönemlerde harcamaların, özellikle kredi kartı kullanımının oldukça arttığını kaydetti.
Kaya, gıda tüketiminin yüksek olması nedeniyle bir çok işletmenin cazip kampanyalarla tüketiciyi alışverişe yönlendirdiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
''Öncelikle tüketicilerin sağlıklı, kaliteli ve ucuz gıda tüketimi için dikkatli olmalarını istiyoruz. Bunun dışında, Ramazan ayında genellikle oruçluyken alışveriş yapılıyor. Bu da tüketimi artırıyor. Özellikle iftar sofralarını zenginleştirme düşüncesi ve açlığın yarattığı sinir, stresle tüketici, birçok üründen almaya çalışıyor. Genellikle de açken zaman geçirme adına alışveriş merkezleri ve marketler tercih ediliyor. Bu yüzden, oruçluyken zaman geçirme adına markete gidilmemesini, açken alışveriş yapılmamasını öneriyoruz. Alışveriş gün içinde yapılacaksa evde bir liste hazırlanmalı ve bunun dışına kesinlikle çıkılmamalıdır. Mümkünse kredi kartı evde bırakılmalıdır. Kredi kartıyla yapılan alışverişlerin daha sonra bütçeyi zorlayacağı unutulmamalıdır.''
MARKETLERİN KAMPANYALARI
''Ramazan ayı bol tüketme, savurma ayı değildir'' diyen Kaya, ''Bazı marketler, 4 kez 100 liralık alışverişe 100 lira hediye, 50 liranın üzerindeki alışverişlere 10 lira hediye gibi kampanyalar düzenliyorlar. Savurganlık çağrılarına kulak asmayın'' diye konuştu.
Kaya, aşırı sıcak ve nemin yaşandığı bugünlerde buzdolabı dışındaki kuru gıdaların kısa sürede bozulabildiğini belirterek, Ramazanda bu ürünlerin de azar azar alınmasını önerdi.
Hazır ve açıkta satılan kıymanın, merdiven altı üretilen gıdaların alınmaması uyarısında bulunan Kaya, şunları kaydetti:
''Et ve süt ürünlerinde kaliteli ve güvenilir yerlerden alışveriş yapılmalıdır. Pide tüketiminde israftan kaçınmalı, ihtiyaçtan fazlası alınmamalıdır. Ramazan aylarında ekmek ve pide israfının ciddi boyutlara ulaştığı unutulmamalıdır. Ekmek ve pidelerin gramajları kontrol edilmeli, haksız kazançların önü kesilmelidir. Marketler, bir ürünün fiyatını indirirken diğerinde ciddi artışlar yapabiliyorlar. Bunu göz önünde bulundurarak, mümkünse fiyat araştırmasından sonra alışveriş yapılmalıdır.''



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,493 µs