En Sıcak Konular

Huzurlu bir gelecek için 'evet'

11 Ağustos 2010 11:11 tsi
Siyasi görüşlerinden dolayı 12 Eylül'ün mağdur ettiği Civelek: Huzurlu bir gelecek için 'evet' diyeceğim...

12 Eylül darbesi öncesinde memleketi Samsun'un Alaçam ilçesinde karşıt görüşlü arkadaşları arasında çıkan kavgada kendisini istemeyerek siyasi olayların içinde bulduğunu söyleyen işçi emeklisi Yakup Civelek, milliyetçi muhafazakar kişiliğe sahip olması sebebiyle başına gelmeyenin gelmediğini söyledi. İhtilalde istikbalini kaybettiğini ifade eden Civelek, Anayasa referandumuna 'hayır' diyen siyasileri izledikçe; siyasi rantlarını devam ettirmek için 12 Eylül'e giden yolda nasıl kullanıldıklarını, kardeşi kardeşe nasıl öldürttüklerini daha iyi anladığına dikkat çekti. Mağdur ülkücü, siyasi rantların bitirilmesi, memleketin, çocukların geleceği ve bir daha postal sesleri duymamak için herkesi referanduma destek verilmeye davet etti.

Darbeye hazırlık sürecinde siyasi olaylarla ilk kez 1974 yılında okul arkadaşları ile mahalle arkadaşları arasında çıkan sağ-sol kavgasıyla tanışan Yakup Civelek, kavgada ülkücü gençlerin yanında yer aldı. Bu tercih ise darbe ve sonrası dönemde başına olmadık işler açtı. Askerde ölümle tehdit edilen, baskılar gören ve dövülen, defalarca kahvehanesi bombalanan, evi kurşunlanan, yazılı ve sözlü sınavlarda en yüksek puanı almasına rağmen polislik hakkı elinden alınan Civelek, tüm bunların sonucunda kendisini siyasi olayların ortasında buldu. 7 kez cezaevine düşen ve 56 davada yargılanan Civelek, darbeden geriye; katlandığı işkenceleri, gördüğü hakaretleri ve yaşadığı olayları yazdığı günlüğü ile teselli buluyor. İşkenceden incir, üzüm ve karpuzu hayal eder duruma geldiğini anımsatan 3 çocuk babası, 12 Eylül dönemini hatırlamak dahi istemediğini belirtiyor.

12 Eylül'den sonra 1 gecede koalisyon hükümeti kurulduğunu görünce oyuna getirildiklerini anladığını vurgulayan Yakup Civelek, "Bu kadar zulüm, işkence, ıstırap çektik. Sağcılar da solcular da birilerinin sözüne inanıp bu yola çıktı. Daha sonra demokrasiye dönüşte bizleri birbirimize kırdıranlar, 1980'den sonra nasıl olduysa 1 gecede koalisyon hükümeti kurdu. En büyük destekçileri de rahmetli Türkeş'ti. Barışması kolaydı da biz niye kavga ettik? Samimi arkadaşlarımızla düşman olduk. Bunlar da siyasi rant sağlamaya devam ediyor. CHP, MHP ve BDP'ye bakıyorum 'hayır' diyor. Bunları gördükçe nasıl oyuna geldiğimizi daha iyi anlıyorum. Boşuna kavga etmişiz. Askere polise yardım ettiğimizi zannederek farkında olmadan darbeye zemin hazırlamışız. Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorum." diyor.


"MİLLET İRADESİ İÇİN 'EVET' DİYECEĞİM"

Anayasa değişikliği referandumuna neden destek verdiğini anlatan Civelek sözlerini şöyle tamamladı: "Milletin üzerinde başka bir güç tanımıyor ve kabul etmiyorum. Memleketimin geleceği, çocuklarımın benim yaşadıklarımı yaşamamaları, hayatımıza kimsenin müdahale etmemesi için, hak, adalet ve demokrasinin yerleşmesi için 'evet' diyeceğim. Saygı görmek ve çocuklarımı istediğim gibi okutmak, yetiştirmek istiyorum. Yaşayışımıza kimse müdahale etmesin istiyorum. Şu an 'hayır' zaten mevcut sistemin ta kendisi. Biz, 'hayır' denilen yasalarla yönetiliyoruz. 'hayır' demek olduğu gibi kalsın demektir. O yüzden inşallah 'evet' çıkar."
 
cihan



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,619 µs