En Sıcak Konular

Mayısta 243 bin kişi iş buldu

11 Ağustos 2010 09:09 tsi
Büyüme, ihracat ve sanayi üretiminden sonra istihdam da kriz öncesi seviyelerine dönmeye başladı.

Yılbaşından beri sigortalı çalışan sayısı 730 bin kişi arttı. Bunun 243 binlik bölümü mayıs ayında gerçekleşti. İstihdamda sağlanan çıkış eğiliminin önümüzdeki aylarda da sürmesi ve işsizlik oranının yeniden tek haneli rakamlara düşmesi bekleniyor.

Ekonomide yüz güldüren bir haber de istihdam cephesinden geldi. Küresel krizde rekor seviyelere tırmanan işsizlik, toparlanmayla birlikte hızlı bir düşüş seyrine girdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre geçtiğimiz mayıs ayında sigortalı çalışan sayısı 243 bin kişi artışla 9 milyon 604 bine çıktı. Bu rakam bir önceki ay 9 milyon 361 bin, 2009 Mayıs'ında ise 8 milyon 674 bin kişiydi.

İşsizlik oranı krizin geçen yıl zirve yaptığı dönemde yüzde 16,1 ile tarihin en yüksek seviyelerine çıkmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 2010 Nisan'ında ise işsizlik yüzde 12,0'a geriledi. Mayıs ayı rakamları 5 gün sonra açıklanacak. İstihdamdaki artışla birlikte işsizlikteki düşüşün sürmesi bekleniyor.


İşsizliğin 2 puan birden azalarak yüzde 12'ye indiği nisanda sigortalı çalışan sayısı 225 bin kişilik artış göstermişti. Toplam işsiz sayısı da 367 bin kişi azalmıştı. Bu veriler dikkate alındığında mayıs ayında 243 bin kişinin kayıtlı çalışmaya başlaması, işsizlik oranında da en az 1 puanlık düşüşe işaret ediyor.

SGK, kuruma yapılan işe giriş bildirgelerinden yola çıkarak her ay sigortalı çalışan kişi sayısını açıklıyor. Bu veriler, adına sigorta yatan ve bir işyerinde fiilen çalışan kişileri ifade ediyor. Bu sebeple sigortalı çalışan sayısındaki artış büyük önem taşıyor. Söz konusu artış, işsizliğin ve kayıt dışı çalışmanın azalmadığı ve SGK'nın prim gelirlerinin arttığı anlamına geliyor. Böylece sosyal güvenlik açıklarının kapatılması için Hazine'den SGK'ya yapılan kaynak transferi de azalıyor. Kurumun mayıs ayına ilişkin verilerinin TÜİK'ten önce tespit edilmiş olması, işsizlik rakamlarına ilişkin önemli ölçüde fikir veriyor. İşsizlikteki düşüşle birlikte sigortalı sayısında da yılbaşından itibaren önemli iyileşmeler gözleniyor. Buna göre ocakta 8 milyon 874 bin olan sigortalı sayısı, düzenli olarak arttı. 5 aylık dönemde 730 bin kişilik artış sağlandı ve sigortalı sayısı mayısta 9 milyon 604 bine yükseldi.

Sigortalı çalışan sayısında rekor denebilecek artışın, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında da dikkat çekici boyutta olduğu görülüyor. Geçen yıl mayıs ayında 8 milyon 674 bin olan sigortalı sayısı, 930 bin kişi ile yüzde 10,7 arttı. Son aylarda SSK'lı sayısındaki artışın yanı sıra Bağ-Kur'lu ve memur sayısında da ciddi artışlar söz konusu. SSK'lı çalışan sayısına ilişkin veriler mayıs ayını kapsarken Bağ-Kur verileri bir ay önden gidiyor. Buna göre bu yılın ocak ile mayıs döneminde Bağ-Kur'a kayıtlı çalışan esnaf ile çiftçi sayısı 45 bin kişi arttı. Haziran ayında ise 8 bin kişilik azalış dikkat çekti. Sürekli azalan memur sayısı ise bu yıl yapılan yeni alımlarla haziranda 30 bin kişilik artış gösterdi.
 
zaman



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,376 µs