En Sıcak Konular

19 milyar dolarlık davayı kaybetti

11 Ağustos 2010 08:45 tsi
Telsim'in Vodafone'a satış işlemlerinde zarara uğradığı iddiasıyla Türkiye Cumhuriyeti aleyhine açılan 19 milyar dolarlık davayı TMSF kazandı.

2007 yılında, Ürdün asıllı Hollanda vatandaşı Saba Fakes tarafından Telsim'in hissedarı olduğu ve Telsim varlıklarının TMSF tarafından Vodafone'a satışı nedeniyle zarara uğradığı iddiasıyla Türkiye aleyhine 19 milyar dolar tazminat istemiyle başlatılan tahkim yargılaması, Hakem Heyeti'nin 14 Temmuz 2010 tarihli kararıyla TMSF ve Türkiye lehine sonuçlandı.Fakes tarafından, Telsim hisselerinin yaklaşık yüzde 67'sini satın alarak Türkiye'de yatırım yaptığı ve Telsim'in TMSF'ye devri ve sonrasında Vodafone'a satışı neticesinde Hollanda ile Türkiye arasında imzalanmış olan anlaşmayı ihlal edildiği iddia edilmişti.

GERÇEK YATIRIM ORTADA YOK

TMSF esasen Fakes'in Telsim hisselerini satın almadığını, hisse satışına ilişkin belgelerin tamamen Uzanların bilgi ve talimatı altında geçmiş tarihli düzenlenmiş kağıtlardan ibaret olduğunu ortada gerçek anlamda yatırım ve yatırımcının bulunmadığını, Fakes'in arkasında aslen Uzanların olduğu savunmalarını ileri sürmüştü. Heyet, gerçek bir uluslararası yatırım bulunmadığını, Davacı Saba Fakes'in de gerçek bir yatırımcı olmadığını ve ICSID'in söz konusu davada yetkisinin bulunmadığını belirterek davanın reddine karar verdi.

2006'da satılmıştı

2003'te Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından Uzanlar'a ait İmar Bankası'nın faaliyet izni kaldırılarak TMSF'ye devredilmişti. Daha sonra ise TMSF tarafından, İmar Bankası nedeniyle kamunun uğradığı zararın tahsil edilmesi amacıyla diğer Uzan Grubu şirketleri ile birlikte Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş.'nin de temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi devralınmış ve Telsim 2006 yılında Vodafone'a satılmıştı. 

samanyoluhaber



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,204 µs