En Sıcak Konular

Osman Can HSYK'yı topa tuttu

11 Ağustos 2010 08:42 tsi
Osman Can HSYK'yı topa tuttu

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yaz kararnamesinde yapacağı atamalar tartışılırken Anayasa Mahkemesi Raportörü ve Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Osman Can'dan kurulla ilgili ilginç bir tespit geldi.

Osman Can: HSYK olmasaydı 17 bin faili meçhul işlenmezdi  
 
"HSYK olmasaydı, 17 bin faili meçhul olmazdı." diyen Can, buna Doğan Öz cinayetinin yargı eliyle kapatılması örneğini veriyor. "Birinci, ikinci ve üçüncü faili meçhuller işlendiğinde adliye aktörleri harekete geçse bu sayı 17 bin olmaz 5 veya 6'da kalırdı." ifadelerini kullanan Can, anayasa değişikliği ile HSYK'nın yapısı değiştiği zaman hâkimlerin artık kariyerlerinin engelleneceği korkusuyla hareket etmeyeceklerini düşünüyor.

Can, Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Derneği tarafından Üsküdar Altunizade Kültür Merkezi'nde düzenlenen '12 Eylül: Bu Sefer Demokrasi' adlı panelde HSYK ile ilgili önemli iddialarda bulundu.

Can, bir yerde faili meçhul cinayet işlendiği zaman savcıların soruşturma yapmasının beklendiğini ancak 17 bin faili meçhulün soruşturulmadığını, hukukun hiçbir şekilde işlemediğini, olayların üzerine gidilmediğini söylüyor. Son dönemin dikkat çeken soruşturmalarından örnekler veren Osman Can, Şemdinli'de Savcı Ferhat Sarıkaya 'yeter' dediği zaman HSYK'nın Adalet Bakanlığı'nın yakasına yapıştığını ve savcının görevden el çektirildiğini belirtiyor. Erzincan soruşturmasını yürüten ve burada bir generali sanık durumuna düşüren iddianameyi yazan savcıların görevden alınmasını da ikinci örnek olarak gösteren Can, bugüne kadar militarizmin değil, adaletin önemli olduğunu düşünen bir HSYK olsaydı, faili meçhuller konusunda tavır koyacağını ve bir savcının da 'hayır ben bu işlere dokunmam' davranışını gösteremeyeceğini aktarıyor.

zaman



Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,088 µs