En Sıcak Konular

Hedefteki Aleviler Ergenekon'a müdahil

11 Ağustos 2010 08:23 tsi
Hedefteki Aleviler Ergenekon'a müdahil

Suikast listesindeki alevi temsilcilerin Ergenekon davasına müdahillik talebi kabul edildi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, "Evinin krokisinin çizilmiş oluşu,  işe geliş gidiş saatlerinin başkaları tarafından biliniyor olması psikolojik olarak hoş bir durum değil" dedi. Kazım Genç de bu ülkenin gelecek nesillerinin artık darbelerin olmadığı bir Türkiye'de yaşaması gerektiğini vurguladı.

Ergenekon örgütünün darbe öncesi kaos oluşturmak amacıyla hedef aldığı Alevi temsilcilerin müdahillik talebi kabul edildi. Mahkemenin kararı dernek yöneticilerini sevindirdi.  Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, "Suikast listesinde yer almak, evinin krokisinin çizilmiş oluşu,  işe geliş gidiş saatlerinin başkaları tarafından biliniyor olması psikolojik olarak hoş bir durum değil" dedi. Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kazım Genç de darbelerin döneminin kapandığını belirterek Alevilerin her zaman özgürlüğü savunacağını vurguladı.

'ÖLÜMÜMÜ GÖRDÜM'

Ergenekon sanığı İbrahim Şahin'in suikast listesinde Balkız ve Genç'in ismi alıyordu. Alevi Bektaşı Federasyonu Genel Sekreteri Genç'in evine akrabalarından birinin adıyla bombalı kargo gönderilecekti. Alevi Bektaşı Federasyonu Başkanı Ali Balkız ise bomba yüklü araç uzaktan kumandayla patlatılarak öldürülecekti. 7 kişilik tim tüm hazırlıkları tamamlamıştı. Balkız, eylem planının ayrıntılarını gördükten sonra şu açıklamayı yapmıştı: "Ölümümü gördüm."  Ergenekon iddianamesinde suikastlerin amacı Alevi-sünni çatışması çıkarmak olarak ifade ediliyordu.

İLİŞKİLER AÇIĞA ÇIKACAK  

Balkız, Silivri Cezaevi önünde müdahillik talebininin kabul edilmesini değerlendirdi. Balkız, kendisine suikast yapılacağını ilk olarak 10 Ocak 2009'da öğrendiğini belirterek, ''Zekeriya Öz'ü ziyaret ettik. İbrahim Şahin'in evinde çıkan belgeleri gösterdi. Krokileri görünce bu işe inanmış ve müşteki olmuştuk'' dedi.  Suikast listesinde yer almanın hoş bir durum olmadığını kaydeden Balkız, 2 yıldır görülen davanın amacının karanlık ilişkileri ve darbe planlarını açığa çıkarmak iddiasında olduğunu kaydetti. Balkız,  şöyle devam etti: ''Mahkeme gerçekleri arıyor. Acaba bizleri orada var gösterip Alevilerin burada taraf olmasını mı istediler? Bir yandan Aleviler sanıklar arasında, bir yandan da biz hedef durumundayız. Bu çelişkiyi mahkemenin açığa çıkarmasını bekliyoruz.''

Kazım Genç de bu ülkenin gelecek nesillerinin artık darbelerin olmadığı bir Türkiye'de yaşaması gerektiğine inandığını ifade etti. Genç, "Aleviler hiçbir zaman darbeden yana olmadı. Her zaman özgürlüğü savunacağız. Bu ülkede darbeler dönemi kapatılmalıdır'' diye konuştu.

BALBAY RAHATSIZ: BALYOZ SANIKLARI NİYE SERBEST?

Balyoz sanıklarının serbest bırakılması Ergenekon davasında tutuklu bulunanları rahatsız etti. Gazeteci Mustafa Balbay, dünkü duruşmada  Balyoz davası sanıkları hakkında verilen yakalama kararının kaldırılmasını eleştirdi. Balbay, "Bu devletin ordusunun komutanları 'darbeye eksik teşebbüs' ederken, Balbay ve teğmenler darbeye tam teşebbüste mi bulunacak? Bizim dışarıda yasımızı tutanlar kimseyle pazarlık etmediği için mi burada tutukluyuz?" dedi. Balyoz davasının bir numaralı sanığı Çetin Doğan'ın yazdığı kitabı kendilerine imzalayarak gönderdiğini anlatan Balbay, kendilerine hala bir daktilo verilmediğini söyledi. Balbay, "70 yıl önce Nazım Hikmet'e cezaevinde daktilo verilmiş. Ancak bize verilmiyor. Yazı yazmaktan sağ elimi kullanamaz hale geldim. Ancak bu imkansızlıklar nedeniyle sol elimi de kullanmaya başladım" şeklinde konuştu. Sanık  Tuncay Özkan da benzer bir sitemde bulundu. Özkan, "Neden, Balyoz davasında böyle tutuklama yapılmaz diye insanlar salıveriliyor? Orada mı hukuk yok burada mı?" diye sordu.

ÖZKAN BAĞIRINCA DURUŞMADAN ÇIKARILDI

İkinci Ergenekon davasının dün görülen 71. duruşmasına Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'ın da aralarında bulunduğu 31 tutuklu sanık  katıldı. Tutuklu yargılanan eski Başkent  Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, emekli  Tuğgeneral Levent Ersöz gelmedi. Tutuksuz yargılanan Emin Şirin, ılyas Çınar, Sinan Aygün, Hüseyin Keskin ve Muhterem Bağcı ise hazır bulundu.

AÇLIK GREVİ YAPACAK

Duruşmada söz isteyen ve bağırarak konuşan gazeteci Tuncay Özkan, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün tarafından uyarıldı.

Özkan, bu uyarıya rağmen yüksek sesle konuşmaya devam etti. Özkan, "Bu davayı böyle sürdüremezsiniz. Böyle yargılama olmaz. Yeter artık. Ya bana suçumu gösterin ya da bu yargılamayı bitirin. Kurbanlık koyun değilim.  Burada faşizm var, insan hakları ihlali var. Bugünden  itibaren açlık grevine başlıyorum. Cuma gününe kadar devam edeceğim. Adalet istiyorum. Gerekirse ölüm orucuna giderim'' ifadelerini kullandı.  Özkan, Başkan Şengün'ün talimatıyla askerler tarafından duruşma salonundan çıkartıldı.  Salondan çıkartılırken de ''Bağırırım, adalet istiyorum'' dedi.

bugün



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,906 µs