En Sıcak Konular

İnsan hakları örgütleri, Wikileaks'dan belgeleri sansürlemesini istedi

10 Ağustos 2010 21:05 tsi
İnsan hakları örgütleri, Wikileaks internet sitesinden, Amerikan askerlerinin ve yabancı güçlerin yanında çalışan sivillerin korunması için Afganistan savaşıyla ilgili belgeleri sansürlemesini istedi.

Bağımsız Afgan İnsan Hakları Komisyonu, Uluslararası Af örgütü ve diğer üç insan hakları örgütü, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'a, geçen ay internette yayımladığı Afganistan savaşıyla ilgili 77 bin gizli askeri belgede yer alan Afgan sivillerin isimlerinin çıkarılması talebiyle e-postalar gönderdi.

Bağımsız Afgan İnsan Hakları Komisyonu'ndan Nader Nadery, söz konusu isimlerin yayımlanmış ve yayımlanacak olan belgelerden çıkarılmasını istediklerini belirterek, "Sivillerin yaşamlarına hiç saygı yok" dedi ve hükümetin işbirlikçisi olarak görülen Afgan sivillere yönelik suikastlarda artış gözlendiğini söyledi.

Nadery, taleplerine henüz yanıt almadıklarını belirtirken, Uluslararası Af örgütünün sözcüsü Susanna Flood, insan hakları örgütlerinin, Assange'a yolladıkları ortak mektupta da söz konusu belgelerde yabancı güçlerin yanında çalışan Afgan sivillerin kimliklerinin ifşa edilmesi meselesine değindiklerini anlattı.

Flood, e-postalarına karşılık verildiğini belirtirken, Uluslararası Af örgütü veya diğer örgütlerin, belgelerin sansürlenmesi için Wikileaks'e yardım edip etmeyeceği konusunda ise açıklama yapmadı.

Hükümetlerin ve diğer kuruluşların görev suistimallerine ilişkin sızan belgeleri kamuoyuna duyuran Wikileaks internet sitesi, ABD ordusunun Afganistan savaşına ilişkin yaklaşık 90 bin belgeyi yayımlamıştı.

Sitede, Afganistan'da sivil ölümlere yol açan ve kayıtlara geçmeyen olaylardan, Taliban militanlarına yönelik gizli operasyonlara kadar çok sayıda bilginin yer aldığı gizli belgeler yer almıştı.

Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,060 µs