En Sıcak Konular

İsrail Ortadoğu'da savaş başlatırsa sonu gelir

10 Ağustos 2010 14:44 tsi
Eski İngiliz ajanı Alastair Crooke, İsrail’in Lübnan’a ya da İran’a saldırması durumunda sonunu hazırlayabileceğini, Türkiye'nin de böyle bir durumda Hizbullah’a destek verebileceğini belirtti.

ABD’li bağımsız istihbarat ajansı G2Bulletin’in son raporunda, İngiltere istihbarat ajansı MI6’in eski üyelerinden Crooke’un ifadelerine yer verildi. Crooke, Türkiye’nin İsrail için bir tehdit oluşturan “direniş ekseni”nin bir parçası olma potansiyeli olduğunu ifade etti.

Ortadoğu uzmanı olan Crooke, Hamas, Suriye, İran ve potansiyel olarak Türkiye tarafından desteklenen Hizbullah’ın, İsrail’in Lübnan’a ya da İran’a saldırması durumunda bir “direniş ekseni” oluşturacağını söyledi.

Hizbullah ve Hamas dışında Suriye ve İran’ın lider kadrolarıyla da yakın ilişkileri olan Crooke, “İsrail’in bu ülkelere saldırması durumunda gelecek karşı saldırı, İsrail’in sonu olacaktır” dedi.

Lübnan’la İsrail arasında artan gerginliğin hemen ardından Crooke, Batı’nın ve İsrail’in görüşünün aksine Hizbullah’ın İsrail’e gösterdiği direnişin, yıkımı anlamına gelmeyeceğini belirtti.

"İSRAİL BİR YOL AYRIMINDA"

Beyrut’ta yaşayan Crooke, geçtiğimiz günlerde G2Bulletin’e özel bir röportaj verdi. İngiliz istihbarat uzmanı röportajında bu ülkeleri Hizbullah ve Hamas’la birlikte yan yana getiren bir tarihsel ve kültürel unsur olduğunu söyleyen Crooke, “Herkes İsrail’in bir yol ayrımında olduğunu görüyor” dedi.

Siyasi İslam’la Batı arasında diyalog geliştirmeyi hedefleyen Beyrut merkezli Çatışma Forumu’nun direktörlüğünü ve Avrupa Birliği’nin Ortadoğu danışmanlığını yapan Crooke, İsrail için durumun değiştiğinin ve kapsamlı bir çözüme ihtiyaç duyulduğunun altını çizerek, “Kapsamlı bir çözüme ihtiyaç var” dedi.

İsrail’in İran’ın nükleer tesislerini vurma ihtimaliyle ilgili olarak, “İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) doğrultusunda uranyum zenginleştirmeye hakkı var. Bu sadece halihazırda silah sahibi olan ABD gibi ülkelerin tasarrufunda değil” dedi.

Crooke İran’ın NPT’ye taraf olduğuna ancak İsrail’in olmadığına dikkat çekti.

Hürriyet



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,886 µs