En Sıcak Konular

Yeni bir küresel gıda krizi kapıda mı?

10 Ağustos 2010 14:08 tsi
Yeni bir küresel gıda krizi kapıda mı? Rusya’daki kuraklık nedeniyle Avrupa'da hayvancılık ve yem sanayi açısından önemli bir tahıl bitkisi olan arpanın fiyatı, altı hafta içinde iki katına çıkarken, et fiyatlarının da yükselmesi bekleniyor.

Arpa fiyatlarındaki artışın temel deneni iklim değişiklikleri. Rusya, kuraklık nedeniyle 15 Ağustos günü tahıl ihracatını geçici olarak durdurdu. Avrupa Birliği ve ABD’den sonra üçüncü büyük tahıl ihracatçısı ülke olan Rusya’daki kuraklık, hasadı net bir şekilde düşürdü. Ülkede geçen yıl 97 milyon ton olan hasat, bu yılın öngörülerinde 70-75 tona kadar düşürüldü.

DURUM CİDDİ

Aşırı sıcakların vurduğu Rusya’da orman yangınları nedeniyle tahıl ihracatının durdurulması ardından arpa pazarını ağır bir şekilde etkiledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, kuraklık nedeniyle arpa pazarının karşı karşıya kaldığı durum için “ciddi” dedi.

ET FİYATLARI YÜZDE 10 ARTABİLİR

Son iki hafta içinde arpa fiyatları rekor artış gösterdi. Tarım pazarında bir ton arpanın fiyatı 210 euroya satılıyor. Bu da iki ay öncesine göre yüzde 50 artışa denk geliyor. Sonuç olarak et fiyatlarının da gelecek altı ay içerisinde yüzde 6 ila 10 oranında artması bekleniyor.

Arpa fiyatlarındaki artış Rusya ve Ukrayna’yı vuran kuraklıktan kaynaklanıyor. Rusya dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden biri ve üçüncü büyük ihracatçı durumunda. Uzmanlar tüm dikkatlerin buğdaya yoğunlaştığından kimsenin arpa fiyatlarındaki artışı fark etmediğini söylüyor.

Hayvancılıkta kullanılan önemli bitkisi olan arpa fiyatındaki artış et pazarını da vuruyor. Hayvan yetiştiricilerini bu durum endişelendirse de, hububatçıları memnun ediyor. 2 yıl boyunca gelirlerinde azalma olan hububatçıların, 2010 yılında yüzleri gülecek. Tüketiciler açısından ise ekmek fiyatlarında fazla artış olmayacak. Arpanın ekmek üzerindeki etkisi yüzde 5’in altında.

KÜRESEL KRİZ ENDİŞESİ

Rusya kuraklığı ile gelen bu durumun yeni bir gıda krizine yol açabileceğinden endişe ediliyor. 2007-2008’de yaşanan son küresel gıda krizi ardından aralarında Haiti ve Moritanya’nın da olduğu 35 ülkede çatışmalar yaşanmıştı. Ancak FAO’ya göre şu anki durum 2008’deki krizle karşılaştırılacak durumda değil.

anf

 



Bu haber 807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,071 µs