En Sıcak Konular

Sağlığınız için oruç tutun

10 Ağustos 2010 13:20 tsi
Samsun İl Müftüsü Osman Şahin, orucun İslam'ın 5 temel şartından biri olduğunu, insan yaşamına ve sağlığına önemli derecede fayda sağladığını söyledi.

Oruç tutulması konusunda Hz. Muhammed (S.A.V)'in 'Oruç tut ki sağlıklı olasın' hadisi şerifini hatırlatan Şahin, Oruç'un niçin tutulması gerektiği ve ne tür faydaları olduğu konusunda bilgi verdi.

Oruç ibadetinin Cennet kapılarını açacak anahtarlardan biri olduğuna dikkat çeken Şahin, "Oruç tutmanın insan sağlığını koruyucu etkisi bulunuyor. Hz. Peygamberimiz, 'Oruç tutarsanız sağlık bulursunuz' diyor. Bu gün hastaların pek çoğu çok yemekten hastadırlar. Eski zamanlarda insanlar, yemek yiyememekten, fakirlikten, kıtlıktan hasta olulardı. Şimdi ise durum ise tam tersine döndü. Öğleyse aşırı yemeği dengelemek için biraz yememek lazım. Yemek yememek de evvela oruçla olur." dedi.

Orucun, bir nevi sağlık metodu olduğunu dile getiren Müftü Şahin, tıp alemince de orucun sağlık üzerinde tedavi edici özelliğinin kabul gördüğüne işaret etti: "Bir ay boyunca vücudun sindirimle ilgili organları istirahate çekiliyor. Mide, dişler, ağız, ciğerler, bağırsaklar, oruçla dinlendiriliyor. Bu dinlendirilme onları yeni bir güç ve enerji kazandırmaya sevk ediyor ki Peygamber efendimiz, bu hadisi söylemiştir. Tecrübe edilmiştir ki hastalıkların pek çoğu oruç tutulmak veya perhiz yapılarak iyileşmiştir. Allah'u Teala ayetinde 'Ben size orucu korunasınız diye farz yaptım' demiştir. Bunun unutulmaması ve yerine getirilmesi gerek."

Ayrıca Şahin, bir insanın tuttuğu orucunun kabul olması için ruh ve kalbinde Allah rızasını kazanma düşüncesinin hakim olması gerektiğini kaydederek, orucunu tutan bir kimsenin kötü alışkanlıklarından vazgeçmesi gerektiğinin de altını çizdi.

cihan


 



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,526 µs