En Sıcak Konular

“Dünyada enerjiyi en çok israf eden ülke Amerika”

10 Ağustos 2010 13:08 tsi
ABD Pensilvanya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Matthew Mench, “Dünyada en çok enerji kullanan, enerjiyi israf eden ülke Amerika. Hindistan Nüfusu bakımından Amerika’dan büyük bir ülke olmasına rağmen enerjiyi israf etmiyor, çünkü Hindistan ucu


         Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği ile Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi’nin (MMO) ortaklaşa düzenlediği “Yeni Nesil Alternatif Enerji Teknolojileri” konferansında alternatif enerji kaynakları konuşuldu.
         Konferansa konuşmacı olarak katılan ABD Pensilvanya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Matthew Mench, bir ülkenin başka bir ülkeye muhtaç olmadan nasıl gelişeceği konusunda bilgiler verdi. Dünyaya bakıldığında Amerika’nın enerji tüketimi ve hava kirliliği konusunda ilk sırada yer aldığını belirten Mench, şunları söyledi:
         “Dünyada en çok enerji kullanan, enerjiyi israf eden ülke Amerika.  Hindistan nüfusu bakımından Amerika’dan büyük bir ülke olmasına rağmen, enerjiyi israf etmiyor, çünkü Hindistan ucuz enerjiyi üretmenin yolunu buldu. Amerika’da hava kirliliğinin yüzde 90’ı arabaların egsozlarından çıkan dumanlardan kaynaklanıyor. 70 bin ölüm ve birçok erken doğum yine hava kirliliğinden meydana geliyor. Amerika’da hava kirliliğinden ölenlerin sayısı trafik kazalarında ölenlerin sayısının 2 katı, cinayetlerden ölenlerin sayısının 3 katı kadar.
         Hidrojen enerjisine çok ihtiyacımız var. Çünkü hidrojen enerjisinin depolanabilir olması, taşınabilir olması ve enerji üretmesi gibi avantajları var.  Hidrojen enerjisinin yeterli olmaması, ülkelere eşit miktarda dağılmamış olması ve bundan dolayı soğuk savaşların meydana gelmesi gibi dezavantajları da var.  Güneşten gelen enerji bir yakıt değil, tabi rüzgardan ve jeotermalden gelenler de yakıt değil.
         Enerjinin 6 tane özelliği var. Enerji, bir yerden bir yere taşınabilmeli, değişken olmalı ve birden fazla amaç için kullanılmalı, ekonomik olmalı, yenilenebilir olmalı, temiz olmalı ve ana enerji kaynağından bağımsız olmalıdır.”

ERÜ’YE ENERJİ EVİ KURACAĞIZ
         ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ise, “İnsan hayatının devamı için enerji şart. Şişmanlık da enerjiyle ilgili. Aldığınız fazla enerjiyi veremediğinizde ortaya şişmanlık çıkar” diye konuştu. Enerji Bakanlığı’nın açtığı enerji evlerine değinen Keleştemur, şunları kaydetti:
         “Enerji Bakanlığı enerji evleri açıyor. Biz de üniversite olarak enerji evlerine laboratuvar kurma isteğinde bulunduk. Üniversitemize yapılacak olan enerji evine bakanlık desteğiyle bir laboratuvar kuracağız. Teknik bakımdan bazı sıkıntılarımız var, onları aştığımız zaman enerji evimiz kurulacak. Hem mühendislik bölümü öğrencileri pratik yapacak, hem projeler üreterek insanlara katkı sağlayacağız.”
         ERÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa ABD Drexel Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Çağlayan Kumbur, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, MMO Kayseri Şubesi Başkanı Ali Alkan, akademisyen ve öğrenciler katıldı.



Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,060 µs