En Sıcak Konular

Kıbrıs'ta AB-BM çekişmesi

10 Ağustos 2010 10:48 tsi
Kıbrıs'ta AB-BM çekişmesi BM adadaki görüşmelere doğrudan müdaheleye hazırlanırken, Rumlar AB'nin sürece dahil olmasını istiyor

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın kasım ayında adadaki müzakerelerle ile ilgili olarak açıklayacağı raporun ardından BM'nin adadaki görüşmelere doğrudan müdahale edeceği vurgulanırken, Kıbrıs Rum Kesimi sürece AB'nin de eklenmesi için çaba gösteriyor.

AKŞAM'ın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Türkiye ve KKTC'nin Annan sürecinde olduğu gibi Türkiye-Yunanistan-İngiltere-Kıbrıs Rum ve Türk tarafının katılacağı 5'li toplantıyı desteklemesinin ardından Rum Kesimi ve Yunanistan da karşı atağa geçti.

Buna göre, Rumlar ve Yunanlılar, AB'yi de içine alan uluslararası bir konferans toplanması için BM nezdinde girişimle bulundu. Rum Kesimi ve Yunanistan'ın buna gerekçe olaraksa, 'Rum tarafının Annan Planı'nın hazırlandığı ve oylandığı dönemde AB üyesi olmadığı ancak üyelikle birlikte birliğin de adanın geleceği hakkında söz sahibi olduğu' tezini gösteriyor.

MARAŞ AYRI OLSUN

Öte yandan, Rum Kesimi Maraş konusunun garantörlerin katılımıyla yapılacak bir toplantıda ele alınmasına da sıcak bakmıyor. Hristofyas yönetiminin Maraş konusundaki müzakereleri barış görüşmelerinden ayrı olarak ele almayı istediği belirtiliyor.

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Rumların iadesini talep ettiği Maraş'ın, Kıbrıs konusunun bir unsuru ve iki taraf arasında müzakereler yoluyla çözümlenebilecek bir konu olduğunu vurgulayarak, 'Kıbrıs Rum tarafının, kentin kendilerine iadesi için uluslararası arenada yapacağı girişimlerin, geçmişte olduğu gibi, adada gerginliği artırmak dışında bir katkı sağlamayacağını' bildirdi. Özgürgün yaptığı yazılı açıklamada, 'Güney Kıbrıs Rum yönetimi (GKRY) liderliğinin, siyasi eşit ortağı Kıbrıs Türk tarafıyla görüşme masasına ciddiyetle oturup müzakere etmek yerine, Kıbrıs konusunun çözüm unsurlarını müzakere masasının dışında, 3. taraflar nezdinde yaptığı girişimlerle, KKTC ve Türkiye üzerinde baskı yaratmaya çalışarak kendi lehine çözümleyebileceği yanılgısına devam ettiğini belirtti. Maraş konusunun, Kıbrıs konusunun bir unsuru olduğunu ve kapsamlı görüşmelerde ele alınacağını belirten Özgürgün, 'Kıbrıs Rum tarafının kentin kendilerine iadesi için uluslararası arenada yapacağı girişimler, geçmişte olduğu gibi adada gerginliği artırmak dışında bir katkı sağlamayacaktır' dedi.

Kaynak: Akşam



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,627 µs