En Sıcak Konular

Soruşturma İsrail'i birbirine düşürdü

10 Ağustos 2010 10:29 tsi
Soruşturma İsrail'i birbirine düşürdü İsrail'de Mavi Marmara baskınıyla ilgili kurulan soruşturma komisyonunda ifade veren Savunma Bakanı Barak'ın sözleri Başbakan Netanyahu'yla çelişki gösterirken, eski Dışişleri Bakanı Livni de Netanyahu'ya tepki gösterdi.

İsrail'de Mavi Marmara baskınıyla ilgili kurulan soruşturma komisyonunda bugün de Savunma Bakanı Ehud Barak ifade veriyor. Barak baskınla ilgili tüm sorumluluğu kabul ettiğini ve taslak operasyon planının beş gün önce yetkililere sunulduğunu söyledi. Barak'ın bu sözleri Başbakan Netanyahu'yla çelişki gösterirken, eski Dışişleri Bakanı Livni de Netanyahu'ya tepki gösterdi.

Barak, İsrail Savunma Kuvvetleri'nde (IDF) "yaşanan herşeyin sorumlusunun kendisi" olduğunu söyledi. Savunma Bakanı, "Filoyla ilgili verilen askeri talimatların tüm sorumluluğunu üstüme alıyorum" diye konuştu.     

İsrail ordusunun 31 Mayıs'ta Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine düzenlediği ve dokuz kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili oluşturulan Turkel soruşturma komisyonunda dün de Başbakan Binyamin Netanyahu dinlenmişti.

Netanyahu dünkü ifadesinde, Barak'tan filo konusunun koordinasyonunu yapmasını istediğini söylemişti.

Barak ayrıca, olaydan beş günü önce yani 26 Mayıs'ta operasyonun taslak planının Netanyahu'nun 7 kişiden oluşan çekirdek kabinesine sunulduğunu söyledi.

Barak'ın verdiği bilgiye göre, taslak plan, istihbarat değerlendirmesi ve "en aşırı senaryolar" da dahil olmak üzere olası sonuçları içeriyordu.

Barak'ın bu sözleri, Netanyahu'nun dünkü ifadesiyle ciddi çelişkiler içeriyor. Netanyahu dün baskın öncesi yapılan tartışmalarda esas olarak olayın halkla ilişkiler boyutunun ele alındığını, olası bir şiddet olayının laf arasında bahsinin geçtiğini söylemişti.

İSRAİL'DE ORTALIK KARIŞTI

Netanyahu'nun sorumluluğu Savunma Bakanı'na bırakması özellikle muhalefetteki Kadima partisinin sert eleştirilerine yol açtı.

Eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni önderliğindeki Kadima'dan yapılan yazılı açıklamada, "Netanyahu'nun Turkel Komitesi'nde sarf ettiği sözler, bir kez daha ülkede bir liderliğin bulunmadığını kanıtlamıştır... En açık biçimiyle söylemek gerekirse [Netanyahu] suçu başkalarının üzerine atmış ve İsrail ordusunu kum torbasına çevirmiştir" denildi.

Livni ayrıca dün gece Turkel Komitesi'ne gönderdiği mektupta, eski Başbakan Ehud Olmert hükümetinde dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde Gazze Şeridi'ne deniz ablukası uygulanması kararıyla ilgili olarak ifade vermek istediğini bildirdi.

İfadesinde abluka kararına neden olan diplomasi ve güvenlikle ilgili bütün değerlendirmeleri sunmak istediğini anlatan Livni, Netanyahu'yu konuyu yeterince uygun bir şekilde aktaramamakla suçladı
 
hurriyet



Bu haber 817 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,000 µs