En Sıcak Konular

Başbuğ'a, kendi Şûrası hatırlatıldı

10 Ağustos 2010 09:17 tsi
Başbuğ'a, kendi Şûrası hatırlatıldı
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) Kara Kuvvetleri Komutanlığı atama krizinin sonuçlanmasıyla birlikte YAŞ sürecine ilişkin önemli ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

2001'de korgeneral olan İlker Başbuğ, dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun isteğiyle terfi ettirilmedi, 2002 Şûrası'nda orgeneralliğe yükseltilince 2005'te emekli olmaktan kurtularak Genelkurmay Başkanlığı'nın yolu açıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) Kara Kuvvetleri Komutanlığı atama krizinin sonuçlanmasıyla birlikte YAŞ sürecine ilişkin önemli ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı için önce 1. Ordu Komutanı Org. Hasan Iğsız'ı öneren, ancak hükümetin kararlı tutumu karşısında, eğer atanırsa bu kez Genelkurmay Başkanlığı için yolu kapanacak olan Org. Necdet Özel'i gündeme getiren Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'a kendisiyle ilgili örnek hatırlatıldı. Org. Başbuğ, 2001 ve 2002 Şûra'larında alınan istisnai kararlarla Genelkurmay Başkanlığı kapısını aralamıştı.

İŞTE PERDE ARKASI

 A, B VE C PLANLARI:

Genelkurmay Karargahı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Org. Hasan Iğsız ismine soğuk bakması üzerine A, B ve C planları geliştirdi. Önce Org. Iğsız konusunda ısrar edildi. Bu ısrar hem Cumhurbaşkanı Gül hem de Başbakan Erdoğan'a iletildi ancak kabul görmedi. Jandarma Genel Komutanı Org. Atila Işık'ın emekliliğini istemesiyle bu defa B planı devreye girdi. Org. Başbuğ, Kara Kuvvetleri için Org. Necdet Özel'i, Jandarma Genel Komutanlığı için de Org. Aslan Güner'i önerdi. Bu öneri Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül tarafından kabul edilmedi.
 
KOŞANER AĞIRLIĞINI KOYDU:

Org. Başbuğ'un 6 Ağustos cuma günü Org. Özel ve Org. Güner formüllerini içeren teklifinin kabul görmemesi üzerine komutanlar 7 Ağustos cumartesi gününü karargahta geçirdi. Gün boyu yapılan çalışmalar sonucunda Org. Koşaner'in ağırlığını koyduğu liste 7 Ağustos akşamı Antalya gezisi sonrasında Erdoğan'a sunuldu. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül ile gerekli teması sağladıktan sonra atama krizinde mutabakatın sağlandığını açıkladı.

"KANUN AÇIK" MESAJI:

Kriz sürecinde Erdoğan ile Başbuğ arasında ilginç diyaloglar yaşandığı öğrenildi. Org. Iğsız'ın isminin hükümet tarafından kabul görmemesi üzerine Başbuğ'un "Teamülleri aşan karar olur" dediği, Erdoğan'ın "Bu konuda TSK Personel Kanunu yeterince açık" yanıtı verdiği öğrenildi. Başbuğ, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesinde ise 1. Ordu Komutanı Org. Hasan Iğsız'a yönelik tutumun orduda rahatsızlık oluşturduğunu ifade edince, Gül'ün "Demokrasi ve hukuk kuralları işliyor, rahatsızlığa gerek yok" karşılığını verdiği belirtildi.
 
2001 VE 2002 HATIRLATILDI:

Süreç içinde Org. Başbuğ, KKK için Org. Necdet Özel'in önünü tıkayan teklifte ısrar edince kendisine, Genelkurmay Başkanlığı yolunu açan 2001 ve 2002 yılı Şûra'larının hatırlatıldığı öğrenildi. 2001 yılında korgenerallik terfi sırasında bulunan Başbuğ, o sene dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun talebi üzerine terfi ettirilmedi ve görev süresi bir yıl uzatıldı. Başbuğ, 2001 yılında orgenerallik rütbesine terfi etseydi kadrosuzluktan 2005 yılında emekliye ayrılmak zorunda kalacaktı. Ancak Başbuğ, 2002 yılında yine Org. Kıvrıkoğlu'nun talebi üzenine 1. sıradan orgeneralliğe terfi ettirildi ve Genelkurmay Başkanlığı için önü açıldı. Org. Başbuğ, Org. Hilmi Özkök ve Org. Büyükanıt'tan sonra 2008 yılında Genelkurmay Başkanlığı'na atandı.

sabah




Bu haber 836 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,015 µs