En Sıcak Konular

6 yaşındaki çocuğu gözaltına aldılar!

9 Ağustos 2010 15:26 tsi
Henüz 6 yaşında ama polis gözaltına alıp, parmak izini bile aldı...

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na başvuruda bulunan Malatyalı Mehmet Akgül, komşusunun çocuğu ile kavga eden 6 yaşındaki torununun, polis tarafından gözaltında parmak izinin alındığını, daha sonra serbest bırakıldığını iddia etti. Malatya Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'nın, "Çocuk imza atmayı bilmediği için parmak bastırılmıştır. İddia sahibi hakkında suç duyurusunda bulunacağız."şeklindeki açıklamasından rahatsız olan dede Akgül, Emniyet Müdürlüğü, Çocuk Şube Müdürlüğü ve Beydağı Devlet Hastanesi'nde görevli bir doktor hakkında görevi kötüye kullanma ve keyfi muamelede bulunma iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
İşçi emeklisi Mehmet Akgül, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığına yaptığı dilekçeli başvuruda, mahallede kavga ettiği sırada komşusunun çocuğunu iten 6 yaşındaki torununun, polis minibüsüne bindirilerek önce hastaneye, ardından Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğünü ve parmak izinin alındığını, daha sonra da serbest bırakıldığını ileri sürdü. Torununun çok korktuğunu belirten Mehmet A.'nın şikayeti üzerine Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı tarafından Malatya İl İnsan Hakları Kuruluna yazı yazıldı. Malatya İl İnsan Hakları Kurulu'nun haziran ayı toplantısında görüşülen konu sonrasında, olayın Milli Eğitim Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğünden sorularak araştırılmasına karar verildi.

Malatya Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, olayla ilgili yaptıkları araştırmanın sonucunu İl İnsan Hakları Kurulu'na bildirdiklerini, gözaltı ya da ifade almanın söz konusu olmadığını belirtti.

Kahya, şöyle konuştu: "Mahallede çocuklar arasında çıkan bir kavganın ardından şikayetçi olunduğu için kimlik tespiti yapılmak üzre çocuk, Çocuk Şube Müdürlüğüne getirilmiş ve burada kimlik tespitinin ardından imza atamadığı için parmak bastırılmış. Olayda gözaltı ya da ifade alma söz konusu değil. Zaten 12 yaşındaki küçük çocukların ifadeleri avukatın da bulunduğu ortamda savcı tarafından alınır. Zaten Yakalama, Gözaltına Alma, İfade Alma Yönetmeliği'nin 19. maddesine göre, çocukların kimlikleri tespit edilir, serbest bırakılır. Amir hükmü vardır. Bu çerçevede rutin bir işlem yapılmıştır. Çocuğun parmak izinin alınması söz konusu değil. Çocukların parmak izleri alınamaz. Parmak izi alındı dediği zaman, pasaport alanlar, trafik tescilde işleri olanlar veya suç işlemiş olan şahısların parmak izlerini alıyoruz. 10 parmak izini alıyoruz. Bu iddiada bulunan şahıs, çocuğun dedesidir. Biz de kendisi hakkında suç duyurusunda bulunacağız."

Emniyet Müdürü'nün açıklamalarıyla kendisini haksız yere suçladığını öne süren Mehmet Akgül, Emniyet Müdürlüğü, Çocuk Şube Müdürlüğü ve Beydağı Devlet Hastanesi'nde görevli bir doktor hakkında görevi kötüye kullanmayla birlikte keyfi muamelede bulunma iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Akgül, iddianamesinde şu ifadeleri kullandı: "Bu parmak izinin geleceğe yönelik fişleme mi veya ne amaç taşıdığını bilmemekteyim. Fakat benim şahsi düşüncem bir nevi fişlemedir. Benim şikayetim üzerine Malatya İl Emniyet Müdürü mevki ve makam yetkisini kullanarak tüm basın yayın kuruluşlarına 'tüm bu olayları çocuğun dedesinin çarpıttığını, çocuğun anne ve babasının ilgilenmediği halde dedenin ilgilendiğini, anne ve baba dururken dedenin böyle bir hak arama yoluna gidemeyeceği' anlamında sözler söyleyerek benim babalık hakkımı ve dedelik hakkımı ve dolayısıyla aile reisliği hakkımı elimden alarak beni pasifize etmeye çalışmıştır. Ayrıca damadımı çağırarak benim hakkımda 'deli olup olmadığım' yönünde sorular sormuştur. Ayrıca torunum gözaltı olayı sonrası günlerce psikolojik olarak rahatsızlık yaşamıştır. Emniyet hakkında suç duyurusunda bulundum. Hakkımı sonuna kadar arayacağım."

OLAY

Özalper Mahallesi'nde gerçekleşen olayda, 6 yaşındaki Ç.A., komşularının çocuklarıyla kavga etmişti. Kavga sırasında yere düşen Ç.A.'nın komşuların çocuğunun kulağı hafif yaralanmıştı. Hastaneye giden çocuğu kontrol eden görevli doktor olayı adli vakıa olarak değerlendirerek polise bildirmiş, polis ekipleri Ç.A'yı okul dönüşü annesiyle birlikte karakola götürmüştü. (CİHAN)



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,703 µs