En Sıcak Konular

CIA kirli işlerin ihalesini Blackwater'a vermiş!

9 Ağustos 2010 14:04 tsi
CIA kirli işlerin ihalesini Blackwater'a vermiş! ABD tarafından görevlendirilip sivil katliamlara imza atan Blackwater'ın CIA'in paravanı olduğu netleşiyor.

Kurucusu Eric Prince’ın CIA casusu olduğunun ortaya çıkmasının ardından, Amerikalı özel güvenlik şirketi Blackwater elemanların hangi alanlarda CIA’ye hizmet verdiği de gözler önüne seriliyor.

New York Times, CIA’in, Irak ve Afganistan’da direnişçi liderlerini yakalama veya öldürmeye gönderdiği Blackwater elemanlarına, Afganistan ve Pakistan’da militan hedeflerine nokta saldırısı düzenleyen pilotsuz uçak ‘Predator’lara bombaları yükleme görevi de verdiğini yazdı. Bu saldırıların bazısı sivil katliamlara yol açıyor.

Radikal'in haberine göre, Kabil ve Bağdat’ta CIA ajanlarını korumak için anlaşılan Blackwater kontrat dışına taşıp iki görevi aynı anda yürütüyor. Afganistan ve Pakistan’da bir yandan Hellfire füzelerini ve lazerle kumanda edilen 226 kiloluk bombaları insansız uçaklara yükleyen elemanlar, bu işlemin yapıldığı CIA üssünün korumasını da üstleniyor.

Blackwater’ın sadece hedefi belirleme ve tetiği çekme işlerini yapmadığı, vurulucak hedefin CIA’in Langley’deki merkezinde belirlendiği iddia ediliyor. Ancak bombaların hedefi şaşırıp sivilleri öldürmesi ya da zamanından önce ateşleme yapması gibi durumlarda CIA ajanları sık sık Blackwater elemanlarını ‘kötü montajcılık’la suçluyormuş. Geçen yıl Afganistan-Pakistan sınırında bir uçağın bombayı pimini çekmeden düşürmesi üzerine ABD askerlerinin bombayı patlamadan bulmak için seferber olması buna örnek olarak gösterildi.

Eski bir Blackwater çalışanı, 2004-2006 arasında CIA’in Afganistan ve Pakistan’daki direnişçileri esir alma operasyonlarına bizzat katıldıklarını, CIA uçaklarıyla esirlerin transferinde görev aldıklarını belirtip “Zamanla CIA’nın bir uzantısı haline geldik” dedi. Eski bir casus da bu ifadeleri teyit etti.

Haberler Senato’daki İstihbarat Komisyonu’nu kaygılandırırken basın da en gizli ve hassas istihbaratların özel bir güvenlik şirketiyle paylaştığı gerekçesiyle CIA’yi topa tuttu. Skandalın ayyuka çıkmasıyla CIA Başkanı Leon Panetta, Blackwater ile ‘uçaklara bomba yüklemelerini’ içeren kontratın iptal edildiğini, geri kalanların da gözden geçirileceğini açıkladı.

Şirket Irak’ta sivil katledip yasadışı silah sattığının anlaşılmasının ardından ismini XE Services olarak değiştirmişti.
 



Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,297 µs