En Sıcak Konular

Güney Kore'den Türkiye'ye nükleer yardım!

9 Ağustos 2010 13:59 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral için Güney Kore elektrik şirketi KEPCO ile yapılan görüşmelerin uzlaşma ile sonuçlanacağına inandığını bildirdi.

         Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Jae Hyun Bae’yi makamında kabul etti.

         Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından açıklama yapan Yıldız, Büyükelçi Bae ile son derece verimli geçen görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdiklerini, bu çerçevede nükleer santral konusuna da değindiklerini bildirdi.

         Bir gazetecinin “Güney Kore elektrik şirketi KEPCO ile yürütülen nükleer santral yapımı görüşmelerinde pürüzler aşıldı mı?” şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, alım garantisi, nükleer yükümlülük, proje finansmanı, sahipliği, ortaklık yapısı, hazine garantileri dahil görüşmelerde birçok konunun ele alındığını ve yaklaşık 500 sayfalık bir evrak oluşturulduğunu kaydetti.

         Bu hafta sonu KEPCO başkanının Ankara’ya geleceğini ve tekrar bir görüşme daha yapacaklarını ifade eden Yıldız, “Bu ayın sonuna kadar temel prensipler konusunda anlaşabiliyor olmamız lazım. Bu konuda anlaşamazsak detay konulara girme imkanımız azalır. Ama ben Güney Kore ile yapacağımız görüşmelerden son derece ümitliyim. Karşılıklı anlayışla bu konuyu çözebileceğimize ve iyi bir nokta yakalayabileceğimize inanıyorum” dedi.

ELEKTRİK TÜKETİMİNDE ARTAN TALEP
Sıcaklar nedeniyle günlük elektrik tüketiminin rekor düzeylere ulaştığı hatırlatılarak “Artan talebi karşılamada bir sıkıntı olur mu?” sorusu üzerine Yıldız, artan talebi karşılamada bir sıkıntı bulunmadığını ve yetercinde rezerv bulunduğunu bildirdi.

Yıldız, “(kullanılan üretim kapasitesi) yaklaşık 34 bin megavatlara (MW) kadar çıktığımızı söylemiştim. Bu hem tesislerimizin, hem enterkonnekte sistemimizin sınanması açısından önemli bir yüktü. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde şu ana kadar geldiğimiz en yüksek nokta. Emre amade gücümüz yeterince var.  Sıcakların bu hafta da devam edeceği söyleniyor. Hazırlıklarımız tam, herhangi bir sıkınımız olmaz” diye konuştu.

Bugün 4 bölge için yapılan elektrik dağıtım özelleştirmelerine de değinen Enerji Bakanı, bugün yaklaşık 45-50 milyar kilovatsaat (kWh) bir gücün daha özelleştirileceğini, bunların arasında sadece Dicle bölgesinde kayıp-kaçak oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu, diğer 3 bölgenin kayıp-kaçak oranının yüksek olmadığını söyledi.

Bakan Yıldız, uluslararası yatırımcıların ve sermayenin Türk enerji sektörüne gösterdiği rağbetten de son derece memnun olduklarını sözlerine ekledi.

GÜNEY KORELİ BÜYÜKELÇİ        

Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Jae Hyun Bae de Güney Kore’nin nükleer enerji konusunda çok gelişmiş teknolojisi bulunduğunu ve bu konuda hiçbir kaza yaşanmadığını belirtirken, Türkiye ile KEPCO arasında yapılan görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanacağına inandığını bildirdi.

Bu yıl Kore Savaşının 60 yıl dönümü olduğunu hatırlatan Bae, Türkiye’nin 1950 yılındaki bu savaşa 15 bin asker göndererek Kore’ye yardım ettiğini söyledi.  Bae, “Biliyorsunuz nükleerin ömrü de 60 yıl. Bu açıdan da görüşmelerimizin önemi büyük. Nükleer işbirliği ile Türk halkına bu şekilde minnettarlığımızı sunmak istiyoruz ve böylece iki ülke arasındaki ilişkinin daha da gelişebileceğine inanıyorum” diye konuştu.



Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,347 µs