mahalle baskısı | " /> mahalle baskısı | "/>

En Sıcak Konular

'Evet' diyen herkese mahalle baskısı

9 Ağustos 2010 08:18 tsi
'Evet' diyen herkese mahalle baskısı  
12 Eylül’deki referandumda evet oyu vereceğini açıklayan soldan sağa, ülkücüden Kürt yazarlara kadar herkes bu kararlarından dolayı mahalle baskısına maruz kalıyor...

Anayasa referandumu, Türkiye’de yeni bir mahalle baskısı tartışması da yarattı. Aralarında solcu, liberal veya demokrat, Kürt kökenli ve milliyetçilerilerin de yer aldığı isimler, CHP, MHP ve BDP’nin hayır ve boykot kampanyasına uymadıkları için mahalle baskınına uğradıklarını, söylüyor Mahalle baskısı o kadar ileri gidiyor ki, evet diyenlere karşı küçük düşürücü ve hatta irite edici boyutlara ulaşıyor.

BİZİ KÜÇÜMSÜYORLAR

Demokrat Parti’nin eski lideri Süleyman Soylu da bir mahalle baskısından bahsediyor. evet dediği için partisinin disiplin kurulan sevkedilen Soylu, “ Referandumda evet vereceğini söyleyen arkadaşlarıma, küçümseyici, irite edici davaranışlar söz konusu. Yumuşak karnı nereden buluyorlarsa, oradan yürümeye çalışıyorlar. Hedef, 82 anayasası ve 61 anayasasının özüne dokundurtmamaya çalışmak.

DİNLEYİNCE DEĞİŞİYORLAR

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun da mahalle baskısını hiseddenlerden. Altun kararını “Ama insanlara anayasa değişikliklerinde neler olduğunu teknik olarak anlatınca ‘Demek öyle, biz de evet diyoruz’ diyorlar. Baskı var. Yok değil, Telefonla arayanlar var. Hepsine izah ediyorum. Özür diliyorlar sonra. Türkiye’de evet hayır bloklaşması var” diye konuşuyor.

DEĞİŞİMİ ANLAYAMIYORLAR

Oyuncu Lale Mansur çevresinden bir baskı görmediğini belirterek “İnsanlar akıllarındaki ezberlenmiş şeyleri bozamıyorlar. Bu şekilde mahalle baskısı yaratanlar ne kadar faşistçe davrandıklarını göremiyorlar. Değişimin önünde durarak, dünyayı anlayamıyorlar. Ben yaşamadım ama yaşayanların durumlarını anlayabiliyorum” dedi.

BİZE TEHDİTLER BİLE GELİYOR

‘Evet mahalle baskısı var’ diyen Ümit Fırat’ta, evet diyenlere baskı, hatta tehdit olduğunu söyledi. Fırat, şunları söyledi: “BDP’ye yön veren siyaset oylamalara katılmamalarını da söyledi. Oylamalara katılırlarsa hayır diyemeyecekleri maddeler var. Bunu da zaten itiraf ettiler. Baskı, hayırcılarda ve boykotçularda daha yüksek var. BDP’de alenen var. Hain diyor toplum dışı sayıyor ki bu tehdittir yani.

OYA BAYDAR

Demokrasiyi hazmedememiş insanlar baskı yapar

Bu büyük bakıdan nasibini alanlardan biri Türk edebiyatının önemli yazarlarından Oya Baydar. 12 Eylül anayasasının bir şekilde değişmesine evet diyeceğini ifade eden Baydar, sol çevrelerden mahalle baskısı görmeye başladı. Solcu bir yazar olarak anayasa evet dediğini açıklayan Baydar, evet kararının ardından mahalle baskısı gördüğünü açıkladı. Evet diyenlere kendi çevresi ve örgütünden mahalle baskısı gelebildiğini kaydeden Baydar, “Demokrasiyi henüz hazmedememiş insanlar mahalle baskısı başlatı denilebilir” dedi. Arkadaşlarından ve okurlarından tepkiler geldiğini anlatan Baydar, “T 24’te yazıyorum, bana mesaj atarak  ‘Soldan gelen birisin, evet nasıl dersin’ diyorlar. Ben her zaman ‘Yapana değil yapılana bak’ derim. Yapılan işler benim kafama göre doğru ise yandaş olurum. MHP’den de gelse CHP’den de gelse. Referandumda oylanacak değişiklikleri eksik ve özürlü buluyorum. Yine de vesayetçilğe karşı bireysel özgürlüğü geliştirdiği için yetmez ama evet diyorum. Bu konuda çok fazla isteyip bir şey elde edememektense evet diyorum.”

star



Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,349 µs